Jonge vader hoeft van kabinet niet op missie

Onderdeel van plan tegen personeelstekort bij defensie...

Van onze verslaggever Theo Koelé

DEN HAAG Mannelijke militairen met een kind dat jonger is dan een jaar, krijgen de mogelijkheid om een buitenlandse missie over te slaan. Defensiemedewerkers die een collega werven, ontvangen een bonus van duizend euro. Dat zijn enkele maatregelen die staatssecretaris De Vries van Defensie deze week zal aankondigen in een poging het personeelstekort bij de krijgsmacht terug te dringen. Het vaderschapsverlof kan rekenen op een Kamermeerderheid, de bonus is omstreden.

Aanvankelijk stond De Vries huiverig tegenover het voorstel uit de Kamer om mannelijke militairen van uitzending vrij te stellen als ze kinderen jonger dan een jaar hebben. Dat zou een te zware wissel trekken op hun collega’s.

Het kabinet kiest nu voor een variant waarbij jonge vaders bij de geboorte de mogelijkheid krijgen een missie over te slaan, dan wel uiterlijk binnen vijf jaar. Voor vrouwelijke militairen met kinderen onder de vijf jaar geldt al een vrijstelling.

De regeling is bedoeld om medewerkers voor de krijgsmacht te behouden. Daarnaast wil de CDA-bewindsman met een reeks maatregelen personeel werven. Een daarvan is een bonus voor iedere medewerker die een militair, of iemand in een schaarse categorie (zoals medici en technici) aanbrengt.

De Vries houdt vast aan dit idee, ondanks kritiek uit de Kamer. Met name de PvdA is bang dat De Vries zich bezondigt aan concurrentievervalsing, omdat het onderwijs en de gezondheidszorg ook personeelstekorten kennen.

Bij Defensie is het personeelstekort volgens de vakbonden dramatisch. Eind 2006 telde het ministerie zesduizend vacatures. Dit jaar liep dit op tot ruim zevenduizend. Defensie ziet wel enkele lichtpuntjes. Zo leverde de wervingactie van de landmacht ‘Verplaats je carrière’ dertienhonderd gegadigden op, mensen die niet van jongsaf aan voor de krijgsmacht kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden