Jonge Tamil-vrouwen bereid zich op te blazen

De Tamil Tijgers zetten in Sri Lanka vaak juist vrouwen in bij zelfmoordacties. Tamil-meisjes worden al jong geronseld voor de vrijheidsstrijd....

AP

Ineengedoken op zijn veranda, onder rijststro en gedroogde bladeren, heeft de 70-jarige Rankothabendi Peter in doodsangst gadegeslagen hoe tientallen vrouwen met machetes en geweren aan het einde van de nacht zijn dorp binnentrokken.

In de negentig minuten voor het aanbreken van de dag hebben honderd Tamil-rebellen, voornamelijk vrouwen, 48 Singalese dorpelingen afgeslacht. Onder de slachtoffers waren elf kinderen.

De bejaarde man overleefde het bloedbad in Borapola, 200 kilometer ten westen van de Srilankaanse hoofdstad Colombo, doordat de overvallers hem niet ontdekten.

De aanval op 18 september werd uitgevoerd door de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE), een rebellengroep die bekendstaat om het hoge aantal meestrijdende vrouwen, van wie velen als kind zijn gerekruteerd.

De Tamil-rebellen vechten sinds 1983 voor een eigen staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Ze beschuldigen de Singalese meerderheid ervan hen te discrimineren in het onderwijs en op het werk. De Singalezen, die het landsbestuur en het leger in handen hebben, vormen 76 procent van de 18,6 miljoen Srilankanen.

Vorige week kwamen bij een zelfmoordactie bij de ambtswoning van premier Sirimavo Bandaranaike behalve de dader twaalf mensen om. Volgens het Srilankaanse ministerie van Defensie was degene die zichzelf opblies een vrouwelijk lid van het zelfmoordcommando Zwarte Tijgers. Toen wachten haar insloten, omdat zij op haar identiteitskaart als Singalese stond geregistreerd terwijl ze de Singalese taal niet machtig bleek, liet ze de explosieven ontploffen die ze op haar lichaam droeg.

Op 18 december blies een andere vrouw zichzelf op tijdens een verkiezingsbijeenkomst van president Chandrika Kumaratunga. De president raakte bij deze aanslag gewond, terwijl 23 mensen het leven lieten.

Leider van de Tamil Tijgers is Velupillai Prabhakaran. Bij de verjaardag van de Zwarte Tijgers afgelopen zomer beschreef hij de zelfmoordcommando's als 'het pantser dat ons ras beschermt'.

Van een bende vechters die in 1983 een groep soldaten aanvielen, hebben de Tamil Tijgers zich ontwikkeld tot een geperfectioneerde strijdmacht. Ze hebben websites en mobiele telefoons waarmee ze dagelijks de berichten van het front doorgeven aan hun kantoren in Londen en Parijs, waar volgelingen geld inzamelen en voor de pr zorgen.

De Srilankaanse militairen geloven dat de helft van de strijdmacht van vijfduizend Tijgers uit vrouwen bestaat. Deze 'vrijheidsvogels', zoals ze door hun kameraden worden genoemd, hebben in het oog springende zelfmoordaanslagen uitgevoerd, zoals de moord op de voormalige Indiase premier Rajiv Gandhi in 1991 en de twee recente bomaanslagen in Colombo.

In Sri Lanka is het meer dan in andere Zuid-Aziatische landen gebruikelijk dat vrouwen buitenshuis werken. Maar dat geldt niet voor de meeste Tamil-vrouwen. Zij kleden zich traditioneel, in kleurrijke sari's, en tooien zich met veel sieraden, bloemen in het haar, zilveren enkelkettinkjes en rode stippen op het voorhoofd.

De vrouwelijke rebellen daarentegen lopen in vechttenue, met laarzen, zonder make-up en sieraden. Ze hebben vaak kortgeknipt haar en dragen een cyanidepil bij zich.

Jongens en meisjes worden als ze nog maar tien zijn, uitgekozen om later zelfmoordacties uit te voeren. Sommige families zijn het ermee eens dat hun kinderen zich aansluiten bij de rebellen. Maar volgens sommige jonge guerrillastrijders die gevangen zijn genomen, zijn zij ontvoerd door de rebellen toen ze op weg waren van huis naar school of om boodschappen te doen.

Ze krijgen gevechtstraining, en de meisjes krijgen hindoeverhalen te horen over vrouwen die strijden tegen de vijanden van het Tamil-volk. 'Ze gebruiken de meisjes eerst als spionnen en vertellen hun dat ze de zaak van het Tamil-volk een grote dienst bewijzen', zegt de gepensioneerde generaal Sarath Munasinghe, die tot drie weken geleden commandant was in de door Tamils bewoonde stad Jaffna op het gelijknamige schiereiland. Daar ondervroeg hij hij gevangen genomen rebellen.

'De aandacht die ze krijgen doet hun jonge harten goed, en dan begint de indoctrinatie', zegt de generaal. 'Ze krijgen videofilms te zien en horen constant hoe de Tamils worden onderdrukt en vermoord.' De rebellen kiezen juist vrouwen uit voor de zelfmoordacties, volgens hem, omdat zij bij controleposten minder grondig worden gefouilleerd dan mannen.

Culturele verwachtingen spelen ook een rol. 'In onze samenleving offeren vrouwen zich op. Je ziet het niet, omdat de meeste vrouwen in stilte lijden', zegt Maheswary Velautham, een Tamil-advocaat in de hoofdstad Colombo die mensenrechtenkwesties behandelt. 'Het is dit element van opoffering dat zich in miljoenenvoud manifesteert als een vrouw gevraagd wordt te sterven voor de zaak van de Tamils.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden