Jonge rijder krijgt bon na biertje

Beginnende automobilisten en motorrijders kunnen vanaf 2006 een bon krijgen als zij meer dan biertje hebben gedronken voor het rijden....

Van onze verslaggever

Dit staat in een wetswijziging die minister Peijs van Verkeer en Waterstaat vandaag aan de ministerraad ter goedkeuring voorlegt. Over deze maatregel werd gepraat sinds 2002, maar door de kabinetswijzigingen was er nog steeds geen voorstel ingediend. Peijs had al eerder aangekondigd dat zij met een wetswijziging zou komen.

In de Tweede Kamer steunt een meerderheid van CDA, VVD en D66 de plannen. Een ruime meerderheid in de Kamer had zich eerder sterk gemaakt voor de invoering van een puntenrijbewijs per 2006. De bestuurder die zich schuldig maakt aan zwaardere verkeersovertredingen (zoals rijden onder invloed, doorrijden na ongeval met letsel, bumperkleven en veel te hard rijden) krijgt strafpunten. Een teveel aan strafpunten leidt tot het intrekken van het rijbewijs.

Volgens verkeersexperts zouden er door verlaging van het maximaal toegestane alcoholpromillage jaarlijks twaalf verkeersdodenen honderd zwaargewonden minder vallen. Vooral jonge automobilisten bezondigen zich aan overmatig drankgebruik voor het rijden.

Het kabinet buigt zich ook over een voorstel van Peijs en minister Donner van Justitie om vanaf 2006 recidivisten in het verkeer strenger te straffen. Bij herhaalde overtreding van de maximum snelheid worden er steeds hogere boetes opgelegd.

De verkeersveiligheidsorganisatie 3VO noemt de voorstellen 'geweldig', maar pleit voor een maximaal alcoholpromillage van 0,2 voor alle automobilisten en motorrijders. Ook de hardere aanpak van snelheidovertreders die herhaaldelijk in de fout gaan, krijgt de steun van 3VO. Deskundigen schatten dat eenderde van de ongevallen wordt veroorzaakt door te hard rijden.

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft afwijzend gereageerd op het voorstel tot verlaging van het alcoholpromillage. Volgens een woordvoerder gaat de wetswijziging ten koste van het pakken van zwaardere verkeersovertreders als het aantal agenten niet wordt uitgebreid.

Ook moeten bestuurders met te veel drank op naar het bureau en dat kost veel tijd, aldus de hoofdcommissarissen. Bovendien moet nu bij alcoholcontroles onderscheid worden gemaakt of bestuurders korter of langer dan vijf jaar een rijbewijs hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden