NieuwsJapan

Jonge politieke ster in Japan gaat nasleep van kernramp Fukushima afwikkelen

Japan heeft er een nieuwe politieke ster bij. Glamourboy Shinjiro Koizumi, de zoon van de nog altijd erg populaire oud-premier Junichiro Koizumi, werd dinsdag benoemd tot nieuwe minister van Milieu. Koizumi moet in die functie de Fukushima-kernramp afwikkelen.

Jeroen Visser
Shinjiro Koizumi, de nieuwe Japanse minister van Milieu, arriveert woensdag in Tokio bij de residentie van premier Abe. Beeld AFP
Shinjiro Koizumi, de nieuwe Japanse minister van Milieu, arriveert woensdag in Tokio bij de residentie van premier Abe.Beeld AFP

Koizumi junior, vaak aangeduid met alleen zijn voornaam om hem te onderscheiden van zijn illustere vader, is met zijn 38 jaar een van de jongste ministers in de naoorlogse geschiedenis. Hij is ook een van de politici die vaak genoemd worden om premier Shinzo Abe op te volgen.

Met Shinjiro haalt Abe niet alleen een concurrent maar ook een glamourboy zijn kabinet binnen. De jonge politicus was deze zomer niet uit de media te slaan vanwege zijn aangekondigde huwelijk met Christel Takigawa, een 42-jarige televisiepresentatrice en een van de ambassadeurs voor de Olympische Spelen in Tokio van volgend jaar. Het glamourpaar verwacht ook een kind en Shinjiro haalde de krantenkoppen andermaal toen hij meldde te overwegen vaderschapsverlof te willen nemen – een unicum in Japan. Of hij daar in zijn nieuwe functie de ruimte voor krijgt, is de vraag.

De Koizumi’s vormen een van de voornaamste families in de Japanse politiek. Shinjiro’s grootvader en betovergrootvader waren minister, zijn vader eerst minister en later ook premier (2001-2006), en in 2009 nam de jonge telg keurig de zetel van zijn vader over in het parlement. Het ministerschap geeft hem de kans bestuurservaring op te doen, voordat hij wellicht ook een gooi doet naar het hoogste ambt.

De termijn van Abe (vanaf november de langstzittende premier van Japan) loopt tot september 2021. De regels van de Liberaal Democratische Partij (LDP) staan – vooralsnog – niet toe dat Abe er nog een termijn aan vastplakt.

Slangenkuil

Maar in de slangenkuil van de (Japanse) politiek kan Shinjiro’s promotie ook een valkuil blijken. Als milieuminister krijgt Koizumi onder meer de afwikkeling van de kernramp bij Fukushima op zijn bord. De uitbater van de centrale, het bedrijf Tepco, zit in zijn maag met miljoenen liters besmet water afkomstig uit de koeling van de centrale. Het water wordt nu opgeslagen in tanks, maar volgens Tepco is een andere oplossing nodig. Dinsdag verklaarde Koizumi’s voorganger dat er maar één oplossing is: het water in zee laten lopen en zodoende verdunnen. Het Japanse kabinet heeft nog geen besluit genomen, maar zeker is dat lozen op veel verzet kan rekenen in binnen- en buitenland. Drie keer raden wie dit straks moet verdedigen.

En dat is niet het enige. Shinjiro’s portefeuille kan bovendien voor de nodige familieruzies zorgen. Uitgerekend ex-premier Koizumi werd na de Fukushima-ramp de prominentste criticus van atoomenergie.

Afgelopen juli won de partij van zittend premier Shinzo Abe de verkiezingen voor het Japanse Hogerhuis. Dat geeft Abe niet alleen de kans om de langstzittende Japanse premier te worden, maar ook om zijn omstreden voorstel in te dienen om de pacifistische grondwet te wijzigen.

Fukushima? Denk maar niet: dat is ver weg en die nucleaire ramp daar is alweer jaren geleden. Want in de Japanse kerncentrale voltrekt zich nog steeds een ongekende ramp met wereldwijde gevolgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden