Jonge liberalen willen uniform belastingtarief

Geen hypotheekrenteaftrek en geen huurtoeslag meer. De JOVD, de kweekvijver voor politici van de VVD, stelt een uniform belastingtarief (de vlaktaks) voor. Daarbij vervallen bijna alle voordeeltjes en betaalt iedere Nederlander hetzelfde tarief.

Douwe Douwes en Kim van Keken
© colourbox Beeld
© colourbox

JOVD-voorzitter Martijn Jonk hoopt zo 'de perverse stilte' rondom het H-woord te doorbreken. Voor regeringspartij de VVD is alleen al praten over de hypotheekrenteaftrek taboe. Datzelfde geldt voor de samenwerkingspartners het CDA en de PVV.

De JOVD brengt vandaag het rapport Naar een liberaal belastingstelsel uit. Jonk: 'De woningmarkt zit op slot. Dit is één van de stappen die we moeten nemen om die vlot te trekken.'

Samenspannen
Jonk wil voorkomen dat bij de volgende verkiezingen de VVD en het CDA weer samenspannen met de belofte 'bij ons is de hypotheekrenteaftrek veilig'. Het plan van de JOVD maakt een einde aan de aftrek. Jonk: 'In tegenstelling tot de linkse partijen schaffen wij de hypotheekrenteaftrek niet af omdat het geld kost, maar omdat het de markt verstoort. Het bedrag dat wordt bespaard, geven wij terug in de vorm van een lager belastingtarief voor iedereen.'

Een uniform belastingsysteem is wel zo transparant, zegt Jonk. 'Het wordt aantrekkelijk om meer te werken en de overheid kan niet langer via de belastingen proberen gedrag te beïnvloeden. Dat is goed voor de economische groei. Mensen die meer verdienen, investeren meer. '

De JOVD heeft het plan gedetailleerd laten beoordelen door het Centraal Planbureau (CPB). De conclusie: 'Het gaat pijn doen als de belastingen volledig op de schop gaan.' De voorgestelde vlaktaks (33,15 procent) heeft volgens het CPB aanzienlijke gevolgen voor de koopkracht. Gepensioneerden en huishoudens met kinderen zullen het flink in de portemonnee voelen. Huiseigenaren kunnen te maken krijgen met koopkrachtverlies dat kan oplopen tot 30 procent, aangezien de woning minder waard wordt.

Doorstroom

Daar staat tegenover dat werkenden (zonder koopwoning) er op vooruit gaan. De werkloosheid zou met 0,3 procent dalen. Er zal meer doorstroom komen in de woningmarkt en dat werkt dan weer welvaartsverhogend, met 0,8 procent op het bruto nationaal product.

Jonk geeft toe dat de effecten van een abrupte invoering van de vlaktaks 'nogal ruig' zijn. Maar hij vindt ook dat politici zich niet moeten blind staren op koopkrachtplaatjes. 'Als je iedereen op de nul wilt houden, kom je nooit verder.' Het rapport levert volgens hem genoeg stof voor fundamentele discussies over de hypotheekrenteaftrek en de fiscalisering van volksverzekeringen als de AOW en AWBZ.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, al langer voorstander van de vlaktaks, zijn enthousiast. Ze vinden dat het ingewikkelde belastingsysteem op de schop moet. 'Het verstoort de economische dynamiek', aldus de werkgevers. 'De JOVD laat zien dat een vlaktaks een serieuze optie is.' VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat het kabinet 'serieus werk maakt van een herziening van de inkomstenbelasting'. Wel vinden de organisaties dat de JOVD wat te ver gaat met het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden