Interview

Jonge honden willen het lekker hard

Afterpartees, de grote belofte van vorig jaar, komt met zijn eerste album: Glitter Lizzard. Net zo goed als het optreden vorig jaar op Pinkpop. Maar wat wil je, ze zijn al hun leven lang bij elkaar.

null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

De geur van verschaald bier hangt vrijdagavond nog in de lucht. Tot 9 uur is in het Open Jongeren Centrum Niks vandaag Oud en Nieuw gevierd. 'Gezellig, zoals altijd', zegt Niek Nellen. 'Ik heb vooral bij de kluisjes in de garderobe gezeten, maar Bas en Sjors hebben de hele nacht staan tappen.' Nellen refereert aan broer Bas en zijn Sjors Driessen, die zich ook voor een gesprek hebben gemeld in OJC Niks, een jongerensoos waarvan er in het Limburgse Horst aan de Maas nog veel zijn. Niek, Bas en Sjors komen er al hun hele leven, doen er allerhande klusjes en hebben zich ook dit jaar graag laten inroosteren voor het nieuwsjaarsfeest.

Eurosonic / Noorderslag

Eurosonic, het grootste festival voor nieuwe Europese popmuziek, duurt van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 januari en vindt plaats op bijna dertig locaties in de stad Groningen. Er zijn dagkaarten beschikbaar. Ongeveer de helft van het publiek bestaat uit professionals uit de muziek wereld. Er zijn alleen al zo'n vierhonderd afgevaardigden van festivals wereldwijd. Noorderslag is een klein onderdeel van het festival, met Nederlandse bands.

Sterke liedjes

Nu, een dag later, ogen ze weer fris. Ze hebben zin in het nieuwe jaar. Eindelijk verschijnt op 16 januari Glitter Lizard, het eerste album van hun band Afterpartees. Niek (zang), Bas (gitaar) en Sjors (gitaar) kunnen niet wachten, de buitenwacht evenmin. Niet voor niets werd de band eind vorig jaar door muziekprofessionals op de tweede plaats (na Kovacs) geplaatst in de lijst met beloften voor 2015.

Meer dan zestig optredens gaf Afterpartees het afgelopen jaar, onder meer op belangrijke festivals als Paaspop en Pinkpop. 'Best tof dat we dat allemaal konden doen zonder al een plaat te hebben', vindt Niek.

Hun reputatie als een van de leukste nieuwe melodieuze gitaarbands was hun al snel vooruitgesneld. Afterpartees uit Horst, vijf jongens van midden twintig, maakte live indruk met zijn aanstekelijke mix van powerpop, melodische punk en glamrock. Niek Nellen bleek een flegmatieke voorman met uitstraling. Het gitaarspel van Sjors Driessen en Bas Nellen sprankelde en de ritmesectie (Jesse van den Munckhoff, bas; Youri Linskens, drums) leverde het solide fundament.

Maar het belangrijkste wapen blijkt toch de grote hoeveelheid sterke liedjes van Afterpartees. Elk nummer heeft een uniek haakje dat meteen bijblijft. Meestal zijn nieuwe bands al blij als ze één sterk liedje hebben.

Heideroosjes

Maar zo nieuw is Afterpartees dan ook niet, zegt zanger Niek Nellen. Samen met Sjors is hij in de kleedkamer achter het podium van de soos gaan zitten. De zanger is van de enthousiaste verhalen, de gitarist vult hem soms aan met gortdroge terzijdes. De band is al een jaar of tien bezig, maar ze kennen elkaar al zowat hun hele leven. Hun liefde voor rock 'n' roll begon al in groep 3 van de basisschool.

6 jaar moeten ze zijn geweest, toen ze kennisnamen van De Heideroosjes, een punkband die net als zij uit Horst kwam. Sjors kreeg van zijn oudere broer een bandje met het Heideroosjes-album Fifi (1996). Dat hakte er behoorlijk in. 'Daar begon eigenlijk alles mee', zegt Driessen. 'Zo cool: ze kwamen gewoon bij ons uit het dorp. De zanger kende mijn vader gewoon.'

Dat niet alleen, voorman Marco Roelofs van de Heideroosjes nam met zijn band zelfs een cover op van een liedje van Nieks vader, Padvindersclub. Een alternatief carnavalsliedje, dat zijn vader had geschreven als tegenwicht voor het in zijn oren iets te serieuze carnavalsrepertoire in Horst.

Padvindersclub

Het liedje Padvindersclub dat Chris Nellen, de vader van Afterpartees- zanger Niek en gitarist Bas, schreef, was in 1986 een lokale carnavalshit voor Bert vaan Albers Toën. De zanger van de Heideroosjes, Marco Roelofs was dorpsgenoot van de familie Nellen en fan van het nummer. Hij nam het met zijn band in 1996 op als b-kantje van de single Klapvee.

Levendige bandjescultuur

Padvindersclub werd een lokale hit en is volgens Sjors Driessen nog steeds populair. Voor de kleine Niek en zijn vriendje Sjors was de Heideroosjes-versie aanleiding een bandje op te richten, De Weideroosjes. 'Een playbackbandje met houten speelgoedinstrumentjes. We speelden in speeltuinen.' Maar, voegt Sjors toe, 'we hadden al wel een manager die ons af en toe chips gaf.'

Hoogtepunt voor de bandleden van de Weideroosjes, inmiddels 10 jaar, was een optreden in het voorprogramma van de Heideroosjes. 'Indrukwekkend, als je zo jong bent', zegt Niek.

Horst kende een levendige bandjescultuur. Zoals in veel Limburgse gemeenten was het gebruikelijk dat naast elke (katholieke) kerk een jeugdsoos werd neergezet, waar vooral veel muziek werd gemaakt. Elke gemeente had zo zijn eigen focus. Lottum, weten beiden, was een typische metal-plek. In Horst hielden ze meer van indie- en punkrock.

Ook de latere Afterpartees hebben de weg naar de soos weten te vinden. Niet alleen hun 'eigen' OJC Niks, maar ook in de buurt. Ze konden eigenlijk altijd terecht, weet Niek. 'Ideaal. Als beginnend bandje heb je vooral een podium nodig om te spelen. Dat is vaak heel moeilijk. Maar hier in Horst was dat geen probleem. We stonden wel tien keer achter elkaar in dezelfde soos en niemand die er moeilijk over deed.'

'We dachten dat dit overal zo ging', zegt Sjors, maar Horst en omgeving bleken uniek. 'Het wemelde van de bandjes hier, alleen kwam niemand buiten Horst aan de Maas.' Ook de prille Afterpartees hadden dit probleem. Leuk, al die soos-shows, maar Paradiso was nog ver weg. Rondgestuurde demo's haalden niks uit.

(Tekst loopt door onder foto)

null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

Succes

Maar ineens kwam daar, begin 2013, hulp uit Groningen. Nieks broer Bas had het aangedurfd in OJC Niks een hard gitaarbandje te boeken. Daar was steeds minder interesse in, maar hij probeerde het toch, met de door hem bewonderde band traumahelikopter.

Het bleek een succes. Broer Niek weet nog dat Sjors met 'de trauma's' na afloop de hele avond plaatjes draaide. En nog belangrijker: de Horstenaren kregen van de band het mailadres van de boeker van het Groningse Vera.

Niek Nellen: 'Die wilden ons meteen graag hebben, in het fameuze kelderbarretje. Daar begon het. In het voorprogramma van traumahelikopter.'

Onder de bezoekers was ook Jan Kooi, behalve mede-eigenaar van de Groningse platenzaak Elpee ook labelbaas van Kogar Records. Niek: 'Hij was zo enthousiast dat hij meteen begon over een single.'

Sjors: 'Ik was heel wantrouwend. We hadden al van alles geprobeerd waar niks uitkwam. Kwam Jan ineens met zijn singleplan. Ja, zal wel, dacht ik.'

Maar de single First/Last kwam er. En dat niet alleen, de Vera-show was dankzij het enthousiasme op sociale media ook de mannen van platenlabel Excelsior niet ontgaan. In een mum van tijd waren er maar liefst drie concertboekers die met de band in zee wilden.

Dan is landelijke bekendheid snel een feit. Afterpartees kwam in De Wereld Draait Door. Niek: 'Ineens werden we in Horst door iedereen aangesproken, maar dat was snel voorbij.' Vorig jaar op Pinkpop tekende de band voor het debuutalbum bij Excelsior.

Eigenzinnig

Liedjes genoeg. Hun muziek, ooit beïnvloed door bands als The Strokes en garagerockers The Hives (Niek: 'Die zanger Pelle Anqvist had alles wat ik ook wilde'), was eigenzinniger geworden en opgeschoven richting stevige melodieuze gitaarpop. Niek: 'Onze werkwijze is nog altijd dat Sjors met Bas de muziek schrijft en ik de teksten. Gaat eigenlijk altijd goed. We houden van dezelfde muziek. Ik ga al mijn hele leven af op Sjors' smaak, die is zo goed.'

Sjors: 'Er komt ook steeds meer bij. Als we ergens spelen is er altijd wel iemand die zegt: heb je dit of dat gehoord? Ik hou heel erg van de Undertones. Laatst zei iemand dat-ie dat in mijn liedjes kon horen, dat vond ik een geweldig compliment.'

Glitter Lizard is een sterke plaat geworden en dankzij jonge, invloedrijke garagerockers, zoals de ook door Afterpartees bewonderde Ty Segall, lijkt de tijd er in Nederland rijp voor.

De band zelf is daar nog niet zo zeker van. Niek, behalve zanger ook programmeur van de maandelijkse bandavond Nightbirds in een skatecafé in Tilburg, stelt dat het moeilijk is hier bandjes te boeken met hun soort muziek. 'Als gitaarbands al in de richting komen, gaat het vaak niet verder dan wat fuzz op het gitaargeluid. Maar er zijn weinig goede liedjes. In België vind ik meer van onze gading.'

Zelf hopen de Afterpartees tegenwicht te bieden aan de immer groeiende schare zangers-met-een-gitaar. Met afschuw praat Niek over al die 'gevoelige' singer-songwriters die het hier nu zo goed doen. De liedjes van die nogal inwisselbare popzangers zijn hem veel te melancholiek en sloom. 'Ik begrijp het niet. Kom je thuis, ga je de hele middag naar depressieve liedjes luisteren. Ik hoop echt dat Afterpartees daar wat aan kunnen veranderen.'

Afterpartees, Glitter Lizard. Excelsior/V2.
Afterpartees speelt zaterdag 17/1 tijdens Noorderslag in de Oosterpoort, Groningen.

Inspiratiebronnen

De Heideroosjes: Fifi (album, 1996)

De plaat waarmee volgens de band alles begon. Het album van De Heideroosjes, ook uit Horst, was de eerste culturele bagage van de nog maar net de kleuterjaren ontgroeide latere bandleden van de Afterpartees. 'Supercool', vindt zanger Niek Nellen nog altijd.

The Rousers: A Treat Of New Beat (album, 1980)

De vader van gitarist Sjors Driessen gaf zijn zoon deze plaat nog niet zo lang geleden en die was meteen verkocht. 'De sound, de liedjes en de hoes van die striptekenaar (Joost Swarte, red.).' Zo hoort Driessen steeds meer bands die verwant zijn aan de Afterpartees, ook al kent hij hun muziek pas net.

Herman Brood: I Love You Like I Love Myself (single)

Brood was de grootste ooit in Nederland, vindt zowel de zanger als de gitarist. Nellen noemt vooral deze single uit 1980 als favoriet. 'Zo simpel en tegelijk zo catchy. Echt een van de meest toffe Nederlandse rock' n' roll-liedjes. Die hook blijft altijd hangen en daar gaat het om.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden