Jonge homo's in VS vaak buitengesloten

Amerikaanse scoutingleiders hebben hun nationale leiders opgeroepen het verbod op homoseksuelen op te heffen. Dat heeft de krant USA Today gisteren gemeld....

Van onze buitenlandredactie

Hun oproep homo's toe te laten tot de Amerikaanse scoutingbeweging gaat in tegen een beslissing van het Hooggerechtshof. Dat besloot vorig jaar dat de padvinders niet gedwongen kunnen worden homo's te accepteren, omdat dat zou indruisen tegen het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op groepsvorming .

Homoseksuele jongeren worden echter niet alleen bij de padvinders buitengesloten. Uit een onlangs uitgekomen rapport van Human Rights Watch (HRW) blijkt dat twee miljoen homoseksuele studenten vanwege hun geaardheid geen adequate scholing krijgen. Docenten en leidinggevenden negeren pesterijen en geweld jegens homoseksuele en transseksuele leerlingen, geven de slachtoffers de schuld, moedigen de kwelgeesten aan of doen zelf mee.

Studenten en scholieren vertelden HRW dat ze daardoor veel tijd besteden aan het veilig van en naar school komen, het vermijden van gangen en het ontlopen van gymlessen, waar ze makkelijk in elkaar kunnen worden geslagen. Velen raken fysiek en emotioneel uitgeput.

Ook in het leger hebben niet-hetero's het vaak zwaar te verduren. In 1998 werden 1149 personen wegens homoseksualiteit ontslagen. Werknemers van het leger mag niet worden gevraagd of ze homo zijn, en ze mogen het ook niet zelf zeggen. Ook het omhelzen van of hand-in-hand lopen met iemand van hetzelfde geslacht is verboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden