Jonge homo komt eerder uit de kast

Door de toegenomen zichtbaarheid van homoseksualiteit komen vooral jongens eerder uit de kast.

AMSTERDAM - Jongeren met homoseksuele gevoelens komen op steeds vroegere leeftijd uit de kast. Dat geldt vooral voor jongens. Dit blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25ste dat vandaag verschijnt.


Jongens beleven hun coming-out gemiddeld op een leeftijd van 16,6 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd in 2005 nog 17,8 jaar was. Meisjes met lesbische gevoelens zijn nu gemiddeld 15,9 jaar als ze er voor het eerst over praten, een fractie jonger dan het gemiddelde in 2005.


Dat jongeren eerder uit de kast komen, is waarschijnlijk een gevolg van de toegenomen zichtbaarheid van homoseksualiteit, denkt psychologe Hanneke de Graaf van Rutgers WPF, die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met stichting Soa Aids Nederland. Bijna achtduizend jongeren tussen 12 en 25 jaar vulden de enquête in. 'Op tv, bijvoorbeeld in soapseries, zie je tegenwoordig vaker homo's. En ook zoiets als de jongerenboot op de Gay Pride draagt bij aan de zichtbaarheid', zegt De Graaf.


Door internet is het makkelijker geworden informatie op te zoeken of verhalen van andere homoseksuelen te lezen. 'Daardoor hebben jongeren het allemaal eerder voor zichzelf op een rijtje. In gesprekken met jonge homo's over hun dilemma's rond de coming-out, hoor je vaak: ik durfde er niet voor uit te komen, omdat ik dacht dat ik de enige was.'


Dat jongeren eerder uit de kast komen, heeft niets te maken met grotere acceptatie door leeftijdsgenoten. Daarin is weinig in positieve zin veranderd. Ruim de helft van de jongens en een kwart van de meisjes keurt het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. Voor 12 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes zou homoseksualiteit een reden zijn de vriendschap te verbreken.


Vooral meisjes hebben ervaring met seksuele handelingen die tegen hun wil waren, variërend van ongewenst aanraken en tongzoenen tot geslachtsgemeenschap. In totaal deed 41 procent van de meisjes wel eens iets tegen haar wil, tegen 21 procent van de jongens. De cijfers zijn stabiel in vergelijking met het vorige onderzoek uit 2005. 'Terwijl we natuurlijk hadden gehoopt dat hierin een verbetering te zien zou zijn, omdat er de afgelopen jaren nogal wat initiatieven zijn genomen om jongeren weerbaarder te maken tegen ongewenste seksuele handelingen', zegt Hanneke de Graaf van Rutgers WPF. Bij de eerste keer seks werd 3,3 procent van de meisjes gedwongen en 13,5 procent door de partner overgehaald. De Graaf: 'Vooral als de sekspartner een stuk ouder is, komt dwang vaker voor.' Ook wanneer sekspartners elkaar nog maar kort kennen of geen vaste relatie hebben, wordt vaker dwang uitgeoefend.


Andere opvallende bevinding: ruim een kwart van de islamitische jongens heeft vóór zijn 25ste wel eens een prostituee bezocht


Hoewel het beeld bestaat dat jongeren steeds eerder en grenzelozer zijn met seks, is daarvoor in het onderzoeksrapport weinig bewijs te vinden. De eerste keer seks vindt meestal plaats iets na de 17de verjaardag. Dat was in 2005 niet anders. Ook de leeftijden waarop gemiddeld voor het eerst wordt getongzoend (ruim 14 jaar), gevingerd en afgetrokken (16 jaar) zijn stabiel gebleven, evenals het moment van de eerste keer orale en anale seks (respectievelijk ruim 16 en ruim 18 jaar). 'We moeten geen morele paniek zaaien, want de overgrote meerderheid van de jongeren gaat op een gezonde manier met seks om', zegt De Graaf. Wel opvallend is dat de eerste keer seks voor eenderde van de jongeren onverwacht kwam. 'Dat is zorgelijk. Ze zijn dan minder goed voorbereid en hebben vaker onbeschermde seks.' Eenderde van de meisjes bij wie de eerste keer onverwacht kwam, vond die ervaring een teleurstellende.


Ruim een kwart van de islamitische jongens tot 25 jaar heeft wel eens seks met een prostituee gehad. Dat is opmerkelijk, want van alle jongens tot 25 jaar heeft slechts 7 procent een prostituee bezocht. Waar dat grote verschil vandaan komt, is niet duidelijk, omdat jongeren niet is gevraagd naar hun motivatie voor betaalde seks. Onderzoekster Hanneke de Graaf heeft wel enkele mogelijke verklaringen. 'Het kan meespelen dat het voor deze jongens moeilijker is onbetaalde seks te hebben, omdat meisjes van dezelfde etnische achtergrond vaker maagd willen blijven tot het huwelijk. Ook vinden islamitische jongens het belangrijker om op jongere leeftijd seksuele ervaring op te doen.' De cijfers zijn mogelijk vertekend door de definitie van 'prostituee', zegt De Graaf. 'Meisjes die makkelijk zijn met seks, worden sneller voor hoer uitgemaakt. Het kan zijn dat islamitische jongens seks met deze meisjes aan ons hebben gerapporteerd als seks met een prostituee.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden