Jonge helpers in Iran opgepakt

De Iraanse veiligheidsdiensten arresteren vrijwilligers die slachtoffers van de twee aardbevingen van begin deze maand hulp verlenen. Dat melden Iraanse mensenrechtenorganisaties.

AMSTERDAM - Volgens de Iran Prisoner List, die is samengesteld op basis van officiële informatie en berichten van burgers, zijn de afgelopen drie dagen 41 vrijwilligers opgepakt. De meeste arrestanten zouden zijn afgevoerd naar het complex van de Iraanse Revolutionaire Gardisten in de noordwestelijke stad Tabriz, nabij de getroffen regio. Van hen is niets meer vernomen.

Honderden jongeren in Teheran, maar ook in andere steden, organiseerden inzamelacties na vele klachten over de gebrekkige hulpverlening aan het getroffen gebied. Door de zware aardschokken in de achtergebleven en afgelegen regio werden ten minste driehonderd inwoners gedood; tweeduizend anderen raakten gewond. Zeker 50 duizend personen raakten dakloos.

Geïnspireerd door de vele kritiek van, ook hoge, overheidsfunctionarissen op de hulpverlening door de aan de autoriteiten verbonden Iraanse Rode Halve Maan, zamelden jonge Iraniërs geld en goederen in via sms, Twitter, Facebook en telefoon. Om er zeker van te zijn dat de hulp direct aan de slachtoffers zou worden gegeven, vertrokken groepen jongeren naar het getroffen gebied om hun hulpgoederen daar zelf af te leveren.

De jongeren voelen zich rebellen. In Iran is een initiatief als dat van hen opmerkelijk: het ayatollahregime eist de controle op alle aspecten van de maatschappij. Zelf het heft in handen nemen, geldt bijna als een verzetsdaad. Onder de gearresteerde vrijwilligers is een opmerkelijk hoog aantal bloggers, mensenrechtenactivisten, journalisten en studenten die al vaker zijn opgepakt, omdat ze kritiek op het regime hebben geuit.

De Iraanse overheid stelt dat de gardisten en agenten zijn ingezet om de veiligheid te garanderen en te voorkomen dat onrust ontstaat. De afgelopen dagen hebben leden van de Iraanse Revolutionaire Garde blokkades opgeworpen op de snelweg van Teheran naar Tabriz, waarover de hulpkonvooien moeten rijden om de verwoeste dorpen te bereiken. Rond het opvangkamp bij het dorpje Sarand houden agenten de wacht om de vrijwilligers tegen te houden.

Volgens ooggetuigen en een verslaggever van de Britse krant The Daily Telegraph confisqueren de gardisten en agenten de hulpgoederen en het ingezamelde geld van de vrijwilligers. Zelfs water wordt afgenomen.

Een verslaggever van The New York Times trok op met Pouria (31), een manager, die hulpgoederen brengt naar het rampgebied met een groep vrijwilligers, een mix van kinderen van welgestelde ouders, leden van een motorclub en alternatievelingen. Pouria heeft de geruchten over de blokkades en in beslagname gehoord. De jongeren vrezen bij de blokkades te worden tegengehouden: geen van hen heeft de door de autoriteiten vereiste vergunningen hebben voor de trip.

Drie van de hulpverleners in de groep werken soms als vrijwilliger bij de Rode Halve Maan en trekken vestjes aan met het logo van die organisatie. Een ander zet een rood zwaailicht op het dak van de auto. Ze komen zonder problemen aan in het getroffen gebied. Op de heuvels liggen de verwoeste dorpen. Tussen het puin melkt een boer een koe, terwijl een begrafenisstoet voorbijtrekt.

Pouria en zijn maten treffen dorpsbewoners die nog geen hulpverlener hebben gezien. Als de vrachtwagen met zaklantarens en maandverband wordt geopend, breekt grote chaos uit in de menigte, de mensen vertrappen elkaar bijna om de spullen te bemachtigen.

Nog dieper de bergen in spreken de dorpelingen alleen het plaatselijke, Turkse dialect, de meesten van hen hebben nog nooit iemand uit de hoofdstad gezien. Ze verwelkomen de jongeren met open armen, de veiligheidsdiensten laten zich hier niet zien. 'God zegene je dat je hier helemaal naar toe bent gekomen', zegt een boerenvrouw als ze van de 27-jarige Ida, kledingontwerpster uit Teheran, nieuw ondergoed krijgt. 'Deze schone kleren betekenen heel veel voor mij.'

Het is niet bekend of alle jongeren in de groep van Pouria zonder problemen thuis is gekomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden