Review

Jonge dansers NDT 2 hebben goud in handen

Het nieuwe programma van NDT 2 is er een van uitersten. Van de twee wereldpremières is One on one van Johan Inger nauwelijks het vermelden waard. Drie koppels die een onduidelijk en oninteressant relationeel verhaal vertellen in een onuitgesproken bewegingstaal. De enige die de aandacht vasthoudt, is pianist Sepp Grotenhuis. Hij laat muziek van Schubert het leven zijn.

Mirjam Van Der Linden
Dansvoorstelling Aureum van Medhi Walerski, door NDT 2. Beeld Aureum
Dansvoorstelling Aureum van Medhi Walerski, door NDT 2.Beeld Aureum

Maar gelukkig hebben de jonge dansers ook goud in handen, met Aureum van voormalig NDT-danser Medhi Walerski, die zich een steeds begaafder choreograaf toont. Dit werk, in een mooi goudkleurig toneelbeeld van Theun Mosk, gaat ergens over, is gelaagd en - heel belangrijk - durft ook rust te nemen, te ademen. De dansers staan zelfs nu en dan letterlijk even stil. Ze zijn er niet om indruk te maken, maar om iets uit te drukken.

Vier mannen, de torso's ook goud geverfd, laten zich meevoeren op Chopins melancholische largo uit Sonate no. 3, een trage stroom bedachtzame pianoklanken met enkele kleine sprongetjes van blijdschap. Hun bewegingen zijn groots en nadrukkelijk, bijna poses soms. Ieder voor zich, of kort samenvallend in een unisono rijtje of kluitje. Het is menselijk, intiem, warm.

Shearing the Wolves

Aureum

Dat gevoel wordt met terugwerkende kracht nog intenser, als de belichting omslaat naar wit, de muziek plaatsmaakt voor een langgerekte donkere toon en de individuen opgaan in een anonieme massa.

Nu strakke rijtjes en kleine, ingehouden bewegingen. Zo'n contrast is dramaturgisch sterk en geeft Chopin en het viertal de kans om als overwinnaars terug te keren.

Shearing the wolves. Door NDT 2. Met One on one (Johan Inger), Sleight of hand (reprise, Sol León & Paul Lightfoot) en Aureum (Medhi Walerski). 29/10, Zuiderstrandtheater, Scheveningen. Daar t/m 8/11.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden