Jonge Benders verrast op Cement Festival met slimme details

De oranje cementmolen ontbrak dit jaar op het Zuid-Nederlandse Festival Cement. Heiligenbeelden namen de rol van mascotte over. Bij de start woensdagavond doken op bijna iedere locatie devote exemplaren op....

Sint Petrus Claver gaf in Orante zijn zegen over missiezuster Lieke Benders, die de toeschouwers samen met een zoekende blondine liet kennismaken met het ritme, de rust en reinheid van het kloosterleven. En de Maagd Maria moest toezien hoe haar aanbidster in Route Soleil had afgeleerd nog iets van het leven te verwachten en hoe de dochter des huizes haar maagdelijkheid voortijdig prijsgaf aan haar stiefvader. Het Festival Cement zetelt dit jaar duidelijk in het katholieke Maastricht.

Orante door het Huis van Bourgondië charmeerde door het oog voor detail en locatie. Een wulpse tante (Eva Zwart) kroop met tandenborstel en naaldhakken uit een Peugeotje om zich bij de missiezusters te melden. Niet dat ze daar de confrontatie zocht met de ontvangende non (regisseuse/actrice Benders), haar verzet tegen de innerlijke rust was eerder onderhuids. Benders kreeg wel vat op de toeschouwers door hen met een belletje van de sacristie naar de eetzaal te dwingen voor een maal van appelmoes en water. Mooi om twintig keer te luisteren naar het inschenken van een glas water. Het maakte gehoor- en volgzaam.

Dat laatste gold zeker niet voor de gezinsleden rond Louise . Haar café voor reizigers op weg naar het zuiden loopt niet meer. Zoon, dochter en buurvriendje zijn net zo opgefokt als de wilde hond buiten aan de ketting. Regisseuse Yvonne van Beukering koos voor een hitsige vorm die volstrekt over de top gaat. Alle pijn en symboliek komen te snel bloot te liggen.

Op weg naar huis bleek de Heilige Christoffel, beschermeling van reizigers, aan een sleutelhanger mee te liften (tijdens Orante stiekem in ieders jaszak gestopt). Weer zo'n slim detail van die jonge Benders. Misschien heeft ze er nog een voor de te vroeg in het leven gestrande levensreizigers van Route Soleil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden