Jonge allochtoon is vaker werkloos

Steeds meer niet-westerse allochtone jongeren in Nederland raken werkloos. Van deze allochtonen tussen de 15 en 25 jaar had in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 29 procent geen baan. Een jaar eerder was dit nog 7 procent lager.

AMSTERDAM - Het contrast met hun autochtone leeftijdsgenoten is groot. De werkloosheid onder autochtone jongeren liep het afgelopen jaar weliswaar ook op, maar de percentages zijn hier beduidend lager: met 1 procent omhoog, van 8 naar 9 procent.


Dat blijkt uit een onderzoek van Forum, het instituut voor multiculturele vraagstukken. Forum baseert zich naar eigen zeggen op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Volgens het instituut is de sterke stijging van het aantal allochtone werkloze jongeren voor een deel te verklaren uit het feit dat veel van deze jongeren een paar jaar geleden vanwege de economische crisis besloten door te leren en nu alsnog op de arbeidsmarkt komen.


Daarbij komt dat jongeren sowieso al een relatief zwakke positie op de arbeidsmarkt hebben. 'Ze krijgen vaak korte contracten en vliegen er het eerste uit bij een crisis', aldus Deniz Arslan van Forum.


Dat allochtone jongeren het effect van de crisis veel sterker voelen dan jonge autochtonen komt volgens Arslan onder meer doordat zij een lagere taalvaardigheid en geringere sociale vaardigheid hebben. 'Maar ook de beeldvorming van allochtone jongeren speelt natuurlijk mee. Vooral op representatieve functies, zoals receptionistes, kiezen bedrijven vaak voor autochtone kandidaten.'


Jongeren van Marokkaanse komaf worden verhoudingsgewijs het hardst getroffen: 39 procent van hen heeft geen werk, tegenover 21 procent een jaar eerder. Onder Turkse en Surinaamse jongeren steeg het werkloosheidspercentage het afgelopen jaar eveneens sterk, met respectievelijk 13 en 12 procentpunt.


Ook Nymensio en Elgery merken dat het voor allochtone jongeren vaak moeilijker is om werk te vinden dan voor hun van oorsprong Nederlandse leeftijdsgenoten. 'Ik werkte bij een restaurant, maar kon dat niet meer combineren met mijn kappersopleiding, dus ben ik gestopt', zegt de 19-jarige Nymensio. 'Nu ik bijna klaar ben, zoek ik iets anders, maar dat is niet gemakkelijk.'


Zijn Antilliaanse vriend Elgery solliciteert eveneens al een tijdlang zonder succes te boeken. De 24-jarige scholier helpende zorg heeft nog geen werkervaring, maar wil graag een baan. 'Ik ben al geweest bij onder meer Albert Heijn, Lidl en de Kiosk, maar nergens hadden ze werk voor mij', vertelt hij.


'Ik denk echt dat het komt omdat ik een kleurtje heb', aldus de Surinaams-Antiliaanse Nymensio. 'Zo kreeg een vriendin van me de tip van haar Nederlandse vriendin om bij een bedrijf te solliciteren. Dat Nederlandse meisje werd wel aangenomen, maar die vriendin van mij niet.'


'En laatst liepen we langs een winkel waar voor het raam een papiertje hing waarop stond dat ze werknemers zochten', zegt Nymensio. 'Dus ik zei tegen Elgery dat hij daarop moest reageren. Maar toen we eenmaal binnen waren zeiden ze: sorry, we zoeken geen mensen. Ook toen ik ze op het papiertje wees, bleven ze volhouden dat er geen werk was.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden