Jong veel tv-kijken leidt tot vetzucht
Ouders die hun kinderen toestaan meer dan twee uur televisie per dag te kijken, brengen hun kroost ernstige gezondheidsschade toe....
Dat schrijven Nieuw-Zeelandse artsen vandaag in het vakblad The Lancet. De wetenschappers begonnen in 1972 met een grootschalig onderzoek onder duizend Nieuw-Zeelandse baby's. De kinderen werden vanaf hun geboorte tot hun 26ste jaar tien keer onderzocht en bevraagd.
Excessief televisiekijken wordt al ruim twintig jaar in verband gebracht met obesitas (zwaarlijvigheid). Maar lange-termijnstudies zijn schaars, zodat nu voor het eerst is aangetoond dat het kijkgedrag op jonge leeftijd negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid als volwassene.
Hoe langer de onderzochte kinderen voor de buis hingen, hoe vaker ze op hun 26ste kampten met overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte. Veelkijkers raakten ook vaker verslaafd aan roken en kregen een slechtere conditie dan mensen die in hun jeugd met mate tv keken.
Het gezondst waren de kinderen die per dag maximaal een uur tv keken. Zij vormden een kleine groep: 5,7 procent. Ruim 60 procent keek meer dan twee uur. Nederlandse kinderen zitten gemiddeld bijna twee uur per dag voor de televisie.
Aan de gezondheidseffecten liggen drie oorzaken ten grondslag. Zo gaat televisiekijken vaak ten koste van sport en buiten spelen. Ook zetten kijkers hun stofwisseling op een laag pitje. Snacken en tv-kijken gaan bovendien steeds vaker hand in hand, stellen de onderzoekers.
Dat in de reclameblokken voortdurend ongezonde etenswaren worden aangeprezen vinden de wetenschappers een gotspe. De voedingsindustrie kweekt bij kinderen een eetpatroon dat hen later parten zal spelen. Laten we reclame voor voedingsmiddelen die op kinderen is gericht daarom verbieden, oppert een commentator in The Lancet.'