Jong tips

DANS..

THEATER

Boys & Girls (14+) door het Onafhankelijk Toneel. Choreografie: Ton Lutgerink. Negen jonge mensen onthullen hoe ze in het leven staan met dans, muziek, taal en humor. Vrijdag, zaterdag en zondag in het OT-Theater in Rotterdam.

Schaap (4+) Schaap (4+) door Jeugdtheater Sonnevanck. Tekst: Sophie Kassies. Regie: Flora Verbrugge. Rond het schaap spelen twee acteurs, twee zangeressen en twee musici op cello en klavecimbel muziek van Monteverdi, Händel en Purcell. Zondag in Podium Twente in Enschede.

Lizzy wil meer! (8+) door Theater Artemis. Regie: Floor Huygen. Een voorstelling gebaseerd op interviews met kinderen over de vanzelfsprekenheid van alle techniek die ons omringt: televisie, auto, telefoon, computer. Woensdag in Apeldoorn (Schouwburg Orpheus).

Wolf! (7+) door Huis a/d Amstel. Naar het bekroonde boek Schaap met laarsjes van Maritgen Matter. Bewerking en regie: Bert Geurkink. Over een wolf en een schaap, een roerende vriendschap in de winterkou en angstige liedjes. Zondag in het Chassétheater in Breda, woensdag in het Kruithuis in Groningen.

Hond in de Nacht (9+) door Speeltheater Holland. Regie, decor en poppen: Onny Huisink. Een theaterdetective met poppenspel, toneel en video animatie. Vrijdag in het Zaantheater in Zaandam, zaterdag in de Krakeling in Amsterdam.

De liefde van zeven poppen (7+) door Theater Gnaffel. Een poppenvoorstelling naar het boek van Paul Gallico. Over Mouche die met poppen langs de kermissen trekt. Zondag in Theater Kikker in Utrecht, woensdag in Podium Twente in Enschede.

MUZIEK

The Jungle Book 4+ door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Ivan Meylemans met Angela Groothuizen als verteller. Mowgli wordt als hij nog heel klein is, in het oerwoud gevonden door de wilde dieren. Zondag in Rotterdam (De Doelen).

MUZIEKTHEATER

De koning is gek (8+) door Xynix Opera. Een lichtvoetig koningsdrama over nachtmerries, raadsels en onvoorwaardelijke liefde naar Shakespeare's King Lear. Vanavond in De Toneelschuur in Haarlem, vrijdag in De Vest in Alkmaar.

De Graaf van Egmont (7+) met René Groothof is een muzikaal historisch drama over het waargebeurde verhaal van de graaf van Egmont tijdens de tachtigjarige oorlog. Was hij echt een held? Zaterdag in Woerden (Theater de Kloostertuin) en zondag in 't Gouwe Huis in Gouda.

Alice in Wonderland (8+) van Opus One is een musical met muziek van Ton Scherpenzeel en teksten van Coot van Doesburgh. Met Marjolein Teepen als het fantasievolle meisje Alice. Zaterdag in Zaltbommel (Theater de Poorterij).

Hans en Grietje (6+) door jeugdtheater Sonnevanck en het Nieuw Ensemble. Regie en concept: Flora Verbrugge. Bejubeld muziektheater over het aloude sprookje in reprise. Zondag in Theater het Kruispunt in Barendrecht.

De Zevensprong (7+) is een familiemusical van Dick van den Heuvel naar het boek van Tonke Dragt over een gruwelijke graaf en een verborgen schat. Muziek: Fons Merkies; tekst: Koen van Dijk. Vrijdag in De Naald in Naaldwijk, zaterdag en zondag in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen).

Pippi Langkous (6+) is terug. Musical van Ivo de Wijs (teksten) en Ronny Mosuse (muziek). Op 30 januari in de Arnhemse Schouwburg.

TENTOONSTELLINGEN

Dit kan mijn vader niet! Winterworkshop: Hoe schilderen mensen in andere culturen. Waarom lijken sommige kunstwerken op kindertekeningen? Vind een antwoord op deze vragen en ga lekker aan de gang met verf! Zondag van 14 tot 16u in het Stedelijk Museum CS in Amsterdam. Aanmelden via

juniorclub@stedelijk.nl.

Paradijs & Co (6+), tentoonstelling over hedendaags Iran met voorwerpen, verhalen, gedichten, geuren, klanken en smaken. Rondleidingen op woensdagmiddag en zaterdag en zondag vanaf 11 uur; tel. 020-5688233. Zie ook:

www.tropenmuseumjunior.nl.

Bekijk het maar!, over visuele waarneming in het Museum voor Communicatie in Den Haag, t/m 20 maart; ma t/m vr 10-17 za zo 12-17u. Tel. 070-3307500

(www.muscom.nl/bekijkhetmaar).

Het Van Kinderenmuseum aan de Haagse Waldeck Pymontkade is een museum met kunst voor en door kinderen. Geopend: wo 14u-17u zo 12-16u; voor jongeren (12+) vr 19-22u. Tel. 070-3236175 (www.zo-en-zo.nl).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden