Jong partnerschap doet van zich spreken bij NK

De 1200 bij de NBB aangesloten verenigingen spelen in denksportcentra, buurthuizen, kantines en sporthallen. De klassieke bridgeclub is nagenoeg verdwenen....

De gelijknamige vereniging speelt al tien jaar een vooraanstaande rol op nationaal topniveau. Dit weekeinde een unieke gebeurtenis: zowel het eerste als het tweede team zijn van de partij in de halve finale van het NK-viertallen in het NDC te Utrecht.

Opvallende verschijningen in het tweede team van de Lombard zijn Martine Verbeek en Marion Michielsen. Voor het eerst in de bondshistorie speelt een vrouwenpaar de halve finale van een NK.

Verbeek (41) is de routinier van dit partnerschap, dat pas een jaar bestaat. In 1994 begon zij haar internationale loopbaan en in 2000 maakte zij deel uit van het Nederlandse vrouwenteam dat de wereldtitel veroverde. Tijdens het open EK 2005 draaide zij de leider in diagram 1 een rad voor ogen.

Zie diagram 1

Op de andere tafel bood Nederland door tot 4, kansloos één down (-100).

Tegen 3 kwam west, Verbeek, uit met H, overgenomen met A door oost, Michielsen. Hierna volgden 10 en r*B. Zuid troefde met B en de sluwe en handige west gooide achteloos, met de air van een speelster die niet kán overtroeven, een schoppen af.

De leider stak over naar A en speelde harten naar H, opnieuw een kleine harten in west. De leider speelde een kleine harten voor 10 in oost. Oost speelde V, die zuid met V troefde, terwijl west verder ging met haar snode plan en opnieuw een schoppen afgooide.

De leider raakte hierdoor gaandeweg overtuigd van de troeven drie-drie bij oost-west en speelde wederom harten. De duvel kwam uit het doosje; west won met 8, haalde met A de laatste troef van zuid af en stak over naar H in oost die nog twee vrije ruitenslagen kon meenemen voor drie down en +300 (+5 imps) voor Nederland.

Michielsen maakte in 2005 als negentienjarige al indruk tijdens het Europese Studenten Kampioenschap met het fraaie tegenspel in diagram 2. Zij verdiende daarmee een bijzondere prijs: een toernooi met de Duitse wereldkampioene Sabine Auken, door velen beschouwd als de sterkste vrouwelijke bridger op de wereld.

Zie diagram 2

West, Michielsen, had een moeilijke uitkomst en koos voor een speculatieve kleine schoppen. De leider zette B, V getroefd in zuid. Op A bleek de drie-nul-verdeling van de troeven. De leider ging verder met H, gedoken door west, hopend op een doubleton ruiten in oost. Nadat west V had gewonnen met A zat zij ingegooid. Zij probeerde veilig van slag te gaan met A.

De leider gooide een kleine harten af in de verwachting dat west de dummy daarna aan slag zou moeten brengen. De jonge speelster vond een opmerkelijke oplossing; zij speelde H. Dit creëerde in de vorm van V een entree naar de dummy. De leider kon deze echter niet benutten omdat west zou gaan troeven. Oost maakte met dit fraaie tegenspel altijd een troefslag voor één down.

West wist snel alle kaarten in het spel en gaf ook aan hoe de leider het contract kon maken. Dan moest zuid A wel troeven, met A de ene harten van oost strippen gevolgd door H en klaveren voor V in oost. Oost wordt zo als stepping stone gebruikt en moet de dummy aan slag brengen in ruiten of schoppen. Op H, 10 en B verdwijnen drie verliezende harten uit zuid.

Het was een spel van grote schoonheid. Er bestond namelijk ook nog een variant die de leider volstrekt kansloos laat. Komt west uit met A en speelt ruiten door dan verliest de leider altijd H en V voor één down.

www.volkskrant.nl/denksport

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden