Jong & op kamers

Momenten dat je nog meer van je moeder houdt. Alleen en op kamers. Hoe te overleven? Hoe flikte moeder dat toch telkens?...

Wouter Klootwijk

Maar met heel weinig attributen kan het net zo goed, en met een enkele pan kunnen al duizend maaltjes worden bereid. Feest vieren uit schrale armoe.

Maar ook wie geld genoeg heeft, kan plezier beleven aan een persoonlijke wedstrijd: koken met bijna niks voor geen geld. Kijken hoe ver je komt met een halve euro.

Als het maar één pan mag zijn is een wok niet de slimste aanschaf. Misverstand: roerbakken moet in een wok. Dat is niet per se nodig. Alleen op een ronde vlam met forse doorsnee is een wok het meest geschikt voor het snel roerbakken van grote hoeveelheden gemengde spullen. Voor een oud-Hollandse gasvlam is een platte pan beter. De beste aanschaf (als meer pannen niet mogen in de persoonlijke wedstrijd schraalhanzen) is een roestvaststalen drukpan van drie liter. Dat is een lage pan die ook als koekenpan gebruikt kan worden en voor omscheppend bakken.

De kleinste maat drukpan is juist zo geschikt omdat in het relatief kleine volume razendsnel druk wordt opgebouwd. Koken, maar vooral stomen van kleine hoeveelheden gaat zo snel dat de pan ook een uitkomst is voor kamerbewoners die zich behelpen moeten met een elektrisch kookplaatje. In dat geval drukt de snelkookpan de energiekosten. Stroom is duurder dan aardgas.

Ontdekking. Blokker heeft iets moois te koop. Een roestvast stalen vergietje met een doorsnee van tien centimeter. Voor in het poppenhuis, maar ook ideaal om te gebruiken in de drukpan als slechts voor een persoon gekookt moet worden.

Het is maar een voorbeeld om te laten zien hoe snel het gaat: sperziebonen. Vul het vergietje met halve sperziebonen (veel honger, kop er op). Strooi weinig zout over de bonen. Giet een glas water in de drukpan. Vergietje er in, deksel er op. Op de vlam, hoog vuur tot het ventiel in het deksel dichtgedrukt wordt door de stoom en de pan gaat sissen. Dat duurt minder dan een minuut.

Vuur uit, pan laten staan tot het ventiel weer open gaat. De bonen zijn gaar maar stevig, en helder groen in plaats van grijsgrauwgroen zoals onze lieve moeder ze kookte.

Nou wordt de alleenstaande nieuwkoker misschien niet direct opgewonden van heldergroene sperziebonen. We komen daarom nog eens terug op toveren met de drukpan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden