Jong moederschap is nergens voor nodig

Dat de oudere vrouw een kleinere kans op kinderen zou hebben is vooral bangmakerij, zeggen onderzoekers...

Een slimme meid krijgt haar eerste kind op latere leeftijd, rond haar 30ste. Pleidooien van gynaecologen om jonger kinderen te krijgen, zijn niet realistisch.

Dat schrijven de arts-epidemioloog Luc Bonneux, de epidemioloog Boukje Zaadstra en de demograaf Joop de Beer vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Hoe jonger een vrouw, hoe vruchtbaarder. De mens is echter een sociale chimpanseesoort, aldus Bonneux, die zich niet louter door biologische overwegingen laat leiden. ‘Een vrouw wil eerst haar opleiding afmaken en een partner vinden waarmee zij een stabiele relatie heeft. De biologische klok van de jager-verzamelaar uit het pleistoceen loopt niet gelijk met de sociale klok van de hoger opgeleide vrouw uit de 21ste eeuw’, aldus Bonneux, verbonden aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat komt echter vooral door een sterke daling van het aantal jonge moeders (33 procent) en veel minder door de toename van de oude moeders (4,7 procent). Het totale aantal vrouwen dat boven de 35 een kind kreeg was voor de introductie van de pil overigens twee keer zo hoog, vooral door niet-geplande ‘nakomertjes’.

Gynaecologen hebben veel te maken met oudere vrouwen die geen kinderen meer kunnen krijgen. Vandaar de ‘obsessie’ met jong moederschap, veronderstelt Bonneux. De cijfers laten echter helemaal geen verontrustend beeld zien. De meeste vrouwen krijgen hun kinderen tussen de 25 en 35 jaar. ‘Dat lijkt me prachtig. Het is niet goed als een vrouw kinderen krijgt als zij haar leven nog niet op orde heeft. En na de 35 wordt het moeilijker om kinderen te krijgen’, zegt Bonneux.

Bonneux gelooft niet dat jonger moederschap tot een hoger kindertal zal leiden, zoals minister Rouvoet van Jeugd en Gezin onlangs suggereerde. ‘Vrouwen beslissen zelf hoeveel kinderen zij willen. Met de leeftijd van het eerste kind heeft dat weinig te maken’, zegt Bonneux.

Hoewel de vruchtbaarheid met de jaren afneemt, keert Bonneux zich tegen ‘bangmakerij’ van oudere vrouwen. Tweederde van de 40-jarige vrouwen met een kinderwens krijgt daadwerkelijk een kind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.