Jong in Groenland

Zelfdoding is een groot probleem in Groenland. In de afgelegen dorpen weten veel jongeren niet wat zij met hun leven aan moeten.

Jagen op walvissen en ijsberen, zoals hun vaders doen, is wel het laatste wat ze willen. Maar veel jongeren in het afgelegen Oost-Groenland weten niet goed wat ze anders met hun leven aan moeten.


Er is een ander leven mogelijk. Dat zien ze op internet en op de Deense televisie waarnaar ze veel kijken. Maar voor een goede opleiding moeten ze verhuizen naar West-Groenland of naar Denemarken, en daarvoor deinzen deze jongeren vaak terug, constateerde de Duitse fotografe Verena Brüning tijdens haar bezoek aan Groenland. 'Familie is voor jongeren in deze geïsoleerde gemeenschappen zo belangrijk dat ze hun thuis niet willen verlaten', zegt ze.


Groenland is voor 95 procent bedekt met ijs. Nederzettingen zijn uitsluitend aan de kust te vinden. Wegen zijn er niet. Wie zijn dorp wil verlaten, doet dat per boot of sneeuwmobiel. In de winter, als de fjorden zijn bevroren, is de helikopter de enige manier om het dorp te verlaten.


De visserij vormt de belangrijkste inkomstenbron van het land. Groenland is de grootste exporteur van koudwatergarnalen ter wereld. De Inuit, de belangrijkste bevolkingsgroep op Groenland, vangen daarnaast walvissen, ijsberen en zeehonden.


Een op de twintig jongeren wil nog jager worden, de meesten prefereren fastfood boven het traditionele voedsel. 'De oudere generatie snapt daar niets van', zegt Brüning.


Veel gezinnen leven van de Deense bijstand en helpen elkaar met geld, voedsel en de opvoeding van elkaars kinderen. Jongeren die de sprong wagen naar een opleiding verder weg, komen thuis met tatoeages, piercings en wereldse ideeën. Verena Brüning heeft die spagaat tussen de afgelegen, kleine gemeenschappen in Groenland en de wereld van internet en televisie willen vastleggen.


Groenland kampt met een relatief hoog aantal zelfdodingen onder jongeren. Tweederde van de zelfmoorden in 2009 werd gepleegd door jonge mannen tussen de 15 en 25 jaar oud.


Een speciale conferentie hierover in het stadje Nuuk wees op de afnemende betekenis van deze jonge mannen voor de voedselvoorziening van de lokale bevolking; als gevolg van de modernisering is ook in Groenland de traditionele rol van de man als jager minder belangrijk geworden. Ook alcoholgebruik vormt een probleem. In het Oost-Groenlandse dorp Sermiligaaq, waar tweehonderd mensen wonen, geldt een alcoholverbod.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden