Jong grut van Ajax gaat bij Utrecht door gehaktmolen

Utregs Gehakdag schreef een spandoek achter het doel voor, en enthousiast gehakt werd er gisteravond in stadion Nieuw-Galgenwaard. Het jonge grut van Ajax werd over de kling gejaagd door FC Utrecht 1 dat, bezeten door de gedachte dat bij winst de weg naar Europees voetbal open lag, de mouwen opstroopte...

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

UTRECHT

Het leidde tot een enerverende wedstrijd, met een Utrechtse zege (2-1) en een slotfase waarin international Van Vossen de rode kaart te zien kreeg. De gulle gever, scheidsrechter Luyten, had eerder fout op fout gestapeld en vond kennelijk dat één verkeerde beoordeling er nog wel bij kon.

Achter de vreugde over de overwinning lag voor FC Utrecht weinig fraais opgestapeld. De club rekende zichzelf rijk, met een thuiswedstrijd in de halve finale tegen Volendam te gaan en vervolgens een finale tegen landskampioen Ajax. Maar Ajax (1) verloor van Feyenoord en bovendien zullen drie Utrechtse spelers worden geschorst.

Tot opluchting van sommigen, KNVB'ers en Rotterdammers vooral, kan Ajax, anders dan in 1988 het geval was, geen wisseltruc meer toepassen. In dat jaar schoof de leiding van de club, nadat het eerste elftal door FC Den Bosch was uitgeschakeld, Ajax 2 na zeges op Sparta, FC Groningen en Volendam terug in de anonimiteit. De straf volgde in Waalwijk waar RKC zegevierde en het plotseling weer meedingende Ajax 1 met 2-1 versloeg.

In het beloftenelftal uit die jaren waren spelers als Richard Witschge, Roy, Vink, Frank en Ronald de Boer en Bergkamp in opleiding. Het elftal dat dit seizoen via Excelsior en Dordrecht tot de kwartfinales doordrong, is minder veelbelovend. Tegen een middelmatige eredivisieploeg als FC Utrecht hield de tweede Amsterdamse keus zich gisteravond echter ferm staande.

Van het elftal dat coach Van der Lem naar voren schoof, speelden alleen doelman Grim, linksback Witzenhausen en rechtermiddenvelder Gehring nooit in het eerste elftal. De ploeg werd op sterkte gebracht met Van den Brom, Silooy, Van Vossen, Kanu en Oulida.

Vooral de drie internationals voelden zich in Utrecht geroepen de jongeren de weg te wijzen. Het kwam hun spel niet ten goede en een fanatieke uitbarsting moest Van Vossen zelfs bekopen met een rode kaart. Nadat Musampa in de 87ste minuut de spanning had teruggebracht door Van Ede te passeren, gaf Van Vossen, om geen tijd te verliezen, de treuzelende De Jong op de doellijn een oplawaai. Luyten voerde het aantal kaarten vervolgens op tot zeven.

Dat paste keurig in het beeld van een wedstrijd die overliep van emoties, overtredingen en fouten en waarin twee ploegen hartstochtelijk de aanval kozen. Uiteindelijk won de kracht van Utrecht het van de souplesse van Ajax 2 en daar kon de neutrale kijker vrede mee hebben. De Amsterdamse jeugd riep het onheil bovendien over zichzelf af.

Aan de openingstreffer van de gevaarlijkste Utrechtse aanvaller, Hernandez, na een uur ging een fout van Witzenhausen vooraf. De verdediger koos bij een Utrechtse uitbraak voor een sierlijke oplossing, verspeelde de bal aan Hernandez en zeeg neer toen de aanvaller Grim met een laag schot in de linkerhoek passeerde (1-0).

De adem van de toeschouwers, veertienduizend maar liefst en fel meelevend, stokte toen Ajax 2 in de slotfase de balans leek te herstellen. Van Vossen wees Kanu de weg naar het lege doel maar de Nigeriaan verzuimde zijn glanzende wedstrijd te bekronen en tikte de bal naast. Het pleitte in hoge mate voor de Amsterdamse reserves dat de tegenslag met opgeheven hoofd werd geïncasseerd.

Desondanks werd het 2-0 toen de ene invaller, Smolarek, de andere, Graanoogst, aan het werk zette. Met zijn eerste balcontact bracht Graanoogst zich twee minuten na de misser in kansrijke positie, met zijn tweede passeerde hij Grim (2-0). Wij gaan Europa in, brulde de Utrechtse aanhang al, maar de schrik zat er in toen Musampa, nadat Van Ede een schot van Van den Brom slechts half had kunnen keren, scoorde.

Het maakte de tweede helft nog een tikkeltje amusanter dan de eerste waarin niet werd gescoord maar koortsachtig werd gespeeld en Luyten de eerste tekenen had gegeven dat hij de orde niet kon handhaven. De arbiter sarde de aanhang van FC Utrecht met een overdosis fouten. De eerste opdoffer was echter voor Ajax 2. De ranke rechtsbuiten Wooter draafde in de tiende minuut voorbij Van der Net en werd, op weg naar het doel, onderuit gehaald. Luyten hield de gele kaart op zak en kreeg daar vermoedelijk veel spijt van.

In het vervolg ging FC Utrecht tot het uiterste en dat was begrijpelijk. De ploeg die vorige maand afscheid nam van trainer Van Veen, kreeg gisteren de kans het seizoen te redden. De poging slaagde, maar niet alleen door de eigen inspanningen. Ajax 2 had de grote jongens van het eerste meerdere malen te hulp kunnen snellen, maar uitgerekend de door Van Gaal aan zijn maat Van der Lem uitgeleende spelers misten kansen om de ploeg aan een voorsprong te helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.