Fotografie

Jong fotografietalent schittert in Rotterdam met aangrijpende portretten

In het Nederlands Fotomuseum is het werk van vijf afstuderende kunstenaars te zien die zich veelal niet beperken tot één medium. Zij hopen allemaal het Steenbergen Stipendium te winnen.

Mark Moorman
Amy Opstal van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag werd genomineerd voor het Steenbergen Stipendium.  Beeld Amy Opstal
Amy Opstal van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag werd genomineerd voor het Steenbergen Stipendium.Beeld Amy Opstal

Voor de 25ste keer (sinds 1998) zijn vijf fotografische afstudeerwerken geselecteerd voor het Steenbergen Stipendium 2022, te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Uit het eindexamenwerk op vijf verschillende kunstopleidingen is het beste, interessantste werk geselecteerd.

Sebastiaan Boot van St. Joost School of Art & Design in Breda en Den Bosch stelde zijn bi-culturaliteit centraal in het project Zwaar vaarwater, waarin hij in verschillende disciplines de geschiedenis van de Molukkers in Nederland opnieuw probeert te vertellen. Net als de meeste van zijn medegenomineerden houdt Boot zich niet aan één medium. Fotografie wordt vergezeld door film, spoken word, theater, audio en voorwerpen: alles om het verhaal tot leven te brengen.

Amy Opstal van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, onder de genomineerden de meest ‘traditionele’ fotograaf, onderzoekt in het lopende project The Parent Act het niet-traditionele gezin en de voortdurende worsteling om gelijke rechten te krijgen. Het levert aangrijpende portretten op van een krachtige emancipatiebeweging.

Publiek kan bij het bezoeken van de tentoonstelling ook stemmen op de publieksprijs. Op 15 december wordt de winnaar bekend gemaakt, die een stimuleringsprijs van 5.000 euro in ontvangst kan nemen. De expositie in Rotterdam hebben ze alvast binnen als opstap naar succes.

Steenbergen Stipendium 2022, t/m 8/1, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden