Jong en verliefd

De crisis is een mooie tijd om verliefd te raken. Willem en Linda hebben drie maanden rondgereisd in Azië en Australië. Ze sliepen in luxueuze hotels en op stoelen in de vertrekhal van een luchthaven. Natuurlijk hadden ze ook ruzie onderweg, maar daar konden ze later weer om lachen. Nu ze terug zijn, weten ze zeker dat het goed zit tussen hen.


Ze willen samenwonen en zoeken naar een geschikte koopwoning in de provincie Utrecht. De markt is gunstig voor starters. De prijzen zijn de afgelopen jaren gedaald. Het aanbod is groter dan ooit, ook in goedkope woningen. Een hypotheek moet nu in dertig jaar worden afgelost, maar dat vinden ze eigenlijk wel prettig. Dan zit je niet eeuwig aan een schuld vast.


Veel gemeenten en woningcorporaties bieden een starterslening aan. Startersleningen lijken ideaal. De eerste drie jaar hoeft de koper geen rente en aflossing te betalen. De rijksoverheid heeft onlangs de subsidie voor startersleningen verhoogd naar 50 miljoen euro, dus ze vallen met hun neus in de boter.


Bij nader inzien valt het aanbod toch tegen. De renteloze lening is bij de ene gemeente maximaal 20 duizend euro en bij de andere 55 duizend euro. Er geldt soms een maximumleeftijd van 30 jaar of een lage inkomensgrens. De gemeente Zeist stelt als voorwaarde dat de aanvrager 'een in de gemeente woonachtige verblijfsgerechtigde persoon (is) die op het moment van de aanvraag minimaal één jaar zelfstandig een huurwoning bewoont, of gedurende de voorgaande tien jaar ten minste zes jaar ingezetene is geweest van de gemeente'. Et cetera.


De gemeente Houten geeft alleen een starterslening voor mensen die een woning in Castellum West kopen. Sommige gemeenten gebruiken de starterslening om te voorkomen dat ze verlies lijden op de bouwgrond van een nieuwbouwproject.


Voor wie een geschikte woning kan vinden, is de starterslening gunstig. Drie jaar geen rente en aflossing betalen, levert zelfs bij een lening van 20 duizend euro al duizenden euro's voordeel op. Als het inkomen na drie jaar ontoereikend is, kan de koper verder uitstel van rentebetaling en aflossing krijgen.


De komende jaren kunnen elfduizend woningen met een starterslening worden verkocht, zegt een woordvoerder van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, dat de regeling coördineert. In 2012 waren dat er vierduizend. De subsidie van de rijksoverheid is niet bedoeld om veel meer woningen met starterslening te verkopen, maar vooral om de verkoop in stand te houden. Zonder die subsidie hadden de noodlijdende gemeenten het programma moeten stopzetten. Willem en Linda zijn verliefd op een huis dat de gemeentelijke regels te buiten gaat. Jammer, vinden ze, maar ze kiezen liever zelf.


Als ik naar een verzorgingshuis ga, wat gebeurt er dan met de eigen woning van mijn partner en mij?

Als uw partner in de woning blijft wonen, is er niets aan de hand. Het is wel beter om te trouwen in gemeenschap van goederen als u dat nog niet gedaan heeft en de woning staat alleen op uw naam.


Als u naar het verzorgingshuis gaat, moet u daar een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is onder meer afhankelijk van het inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage. Ook het vermogen telt mee. Sinds 1 januari 2013 moet u 12 procent van uw belastbare vermogen in box 3 optellen bij uw inkomen.


De eigen woning telt niet mee als vermogen, tenminste niet zolang uw partner er nog woont. Als uw partner ook naar het verzorgingshuis gaat, is er eerst nog een overgangsperiode: de eerste twee jaar dat iemand in een zorginstelling woont, ziet de Belastingdienst het huis nog niet als vermogen.


Belangrijk is ook de rol van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) dat de eigen bijdrage voor chronische zorg vaststelt. Het CAK gaat bij de berekening van het inkomen uit van de situatie twee jaar geleden. Voor de berekening van de eigen bijdrage 2013 geldt dus het inkomen in 2011. Zo duurt het minstens vier jaar voordat het eigen huis gaat meetellen voor de eigen bijdrage.


Het is mogelijk om een betalingsregeling te treffen met het CAK, bijvoorbeeld omdat het geld vastzit in een onverkoopbare woning. De eigen bijdrage moet uiteindelijk wel worden betaald.


RvdH


OOK EEN VRAAG? GELDVRAAG@VOLKSKRANT.NL


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden