Jong en fris loopt zich warm voor europarlement

Vernieuwing. Een frisse kijk op Europa. Jongere gezichten. In die termen prijzen politieke partijen de kandidaten aan voor de verkiezingen voor het Europees parlement in juni...

Nu is het anders. Het CDA zal vandaag de 30-jarige Camiel Eurlings op het schild heffen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen in juni. En de kans bestaat dat, ook vandaag, Kathalijne Buitenweg (33) dankzij een 'coup' bij GroenLinks dezelfde positie bereikt als Eurlings.

Vernieuwing. Een frisse kijk op Europa. Jongere gezichten. In die termen prijzen politieke partijen de kandidaten aan. Geween en tandengeknars bij oudgedienden is het gevolg. Ervaren europarlementariërs worden aan de kant geschoven.

Sommigen laten het er niet bij zitten. Zoals Alexander de Roo (48), door GroenLinks op een onverkiesbare zevende plaats gezet. De begeerde derde plaats wordt nu bezet door, aldus een andere partijveteraan, 'een onbekend meisje van Greenpeace' (Ingrid Visseren, 33).

De Roo stuurde duizend bedelbrieven aan het partijkader. 'Misschien helpt het. Op ons congres komen 850 mensen, meer dan ooit'. Ze kunnen De Roo omhoog helpen, en de beoogd lijsttrekker, europarlementariër Joost Lagendijk (46), alsnog vervangen door de veel jongere Buitenweg.

Zij zou dan de tweede vrouwelijke lijsttrekker worden, naast D66'er Sophie in 't Veld (41). Die passeerde bij D66 de ervaren europarlementariërs Jopie Boogerd en Bob van den Bos. 'Sophie, gefeliciteerd!', juicht Van den Bos, die dolgraag lijstaanvoerder wilde worden, op zijn website. Hij belooft haar met zijn 'ervaring en gedrevenheid' te steunen. Vanaf de zijlijn, spijtig genoeg, want hij staat op een onverkiesbaar geachte derde plek.

Bij de VVD ging een moeizame zoektocht naar vrouwen vooraf aan de samenstelling van de kandidatenlijst. De liberale diva Erica Terpstra voelde zich 'ontzettend vereerd' toen ze vorig jaar werd benaderd door lijsttrekker Jules Maaten. Als ze vijftien jaar jonger was geweest, zei Terpstra, had ze het gedaan. Maar nu op haar leeftijd nog zo'n nieuwe uitdaging, nee hoor. Een halfjaar later werd ze op eigen kracht verkozen tot voorzitter van NOC-NSF.

Maaten (42) benaderde ook twee jonge vrouwen uit het kabinet-Balkenende I, Annette Nijs en Melanie Schultz. Dat gebeurde toen een kabinet van CDA en PvdA in de maak leek te zijn. Het politieke tij keerde, en de dames keerden terug op het pluche. Maaten: 'Ik kan het ze niet kwalijk nemen. Den Haag heeft meer sex-appeal dan Brussel.'

Bij de PvdA ondervond oud-minister Tineke Netelenbos aan den lijve dat het europarlement niet langer het eindstation is voor dolende politici. De PvdA-leden gunden massaal europarlementariër Max van den Berg het lijsttrekkerschap. Netelenbos nam met minder geen genoegen, en bedankte.

Het wordt hoe dan ook dringen in het europarlement. Na de toetreding van tien nieuwe landen, in mei, daalt het aantal zetels voor Nederlanders van 31 naar 27.

Als dit weekeinde vrijwel alle partijen hun lijst gereed hebben, kan de verkiezingsstrijd op gang komen. Nou ja, strijd. Het welwillend publiek in schaars gevulde zaaltjes weet meestal weinig over het EP, de EC en de EU. Het gevolg: in plaats van een verhit debat over, pakweg, het EU-lidmaatschap van Turkije, verzanden de bijeenkomsten in een cursus 'Hoe werkt Europa'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden