Jong bloed bij ‘LibDems’ komt Britse premier heel goed uit

Hoge leeftijd wordt Menzies Campbell fataal in politiek...

LONDEN Jezelf laten fotograferen met een toiletpot: in preutse Britse ogen is vanuit pr-oogpunt nauwelijks iets pijnlijkers denkbaar. Een achteloze Menzies Campbell beging deze vergissing toen hij zich onlangs liet bijpraten over de voordelen van milieuvriendelijke wc’s. De Britse media hebben het er nog steeds over.

Het was niet de eerste keer dat de leider van de Liberaal Democraten onbedoeld een relletje veroorzaakte. Het is het tragische lot van de zachtaardige Schot, wiens voornaam wordt uitgesproken als Mingis, kortweg Ming: het gaat vaker over zijn persoon dan over de thema’s die hij koestert.

Vooral zijn leeftijd speelt hem parten, hoewel hij ‘pas’ 66 is. De alom gerespecteerde Campbell, die enkele jaren geleden kanker overleefde, heeft de pech dat hij veel ouder overkomt. Dit leidde al tot weinig verfijnde grappen, terwijl achter zijn rug de messen werden geslepen binnen zijn partij.

Maandagavond werd het Campbell te veel. Hij legde zijn functie per direct neer, waarmee de ‘LibDems’ aan hun derde leider in twee jaar toe zijn.

Het drama lijkt een vrij triviale gebeurtenis, aangezien de kleinste van de drie grote Britse partijen op sterven na dood lijkt. In de peilingen bungelt de partij onderaan met een aandeel van 11 procent, minder dan de helft van het resultaat bij de laatste verkiezingen in 2005.

Toch heeft het opstappen van Menzies Campbell mogelijk grote gevolgen voor de Britse politiek. Met name premier Gordon Brown zal de komst van een nieuwe leider bij de Liberaal Democraten van harte verwelkomen.

De premier heeft de afgelopen twee weken immers grote imagoschade opgelopen, toen een door hemzelf opgetuigde verkiezingsballon in zijn handen ontplofte. De manier waarop hij deze episode vervolgens afhandelde, maakte de politieke schade alleen maar groter.

Labour stuurde overduidelijk aan op vervroegde verkiezingen, toen Brown die plotseling ‘niet aan de orde’ verklaarde. Zijn besluit viel, nogal toevallig, samen met een sterke opleving van de Conservatieven in de peilingen. De Tories scoorden vooral met nieuwe belastingplannen.

Brown verwierf het predicaat ‘onoprecht’ door ijskoud te beweren dat de peilingen geen rol spelen in zijn overwegingen. Vorige week maakte hij het nog erger, toen nieuwe belastingplannen van Labour werden gepresenteerd. Die bleken wat betreft de blikvangers – zoals: minder belasting op erfenissen – gepikt van de Tories en de LibDems.

Gordon Brown wordt nu beticht van ‘volgerschap’ in plaats van leiderschap, en ligt sindsdien ook binnen zijn eigen partij onder vuur vanwege een verondersteld gebrek aan ideeën. Wat de kiezer ervan denkt? De voorsprong van de Conservatieven in de peilingen is plotseling de grootste in vijftien jaar tijd.

Hoewel het onderscheid tussen links en rechts ook in Groot-Brittannië vervaagt, trekt de partij van David Cameron echter vooral stemmen weg bij de Liberaal Democraten, die grossieren in genuanceerde standpunten in het politieke midden.

Vandaar dat Gordon Brown graag jong bloed ziet bij de kleinste oppositiepartij, in de hoop de opmars van zijn herboren plaaggeest Cameron te remmen. Want hoe hard het ook klinkt, iedere deskundige is het er over eens dat bijna ieder ander het bij de ‘LibDems’ beter zou doen dan Ming Campbell.

Die zou rond de volgende verkiezingen, die niet worden verwacht voor 2009, immers nóg ouder ogen. De beschaafde jurist probeerde zich de afgelopen weken nog te verweren met de stelling dat juist zijn ervaring en wijsheid nu gewenst zijn.

Het mocht niet baten, Campbell was al afgeschreven. Dit terwijl er dinsdag onder vriend en vijand niemand was te vinden die zei dat hij iets fout had gedaan. Op de toiletfoto na misschien, en een recent pleidooi om rijkere huishoudens extra te belasten, waarbij Campbell de jeugdige maar niet zo gelukkige woorden ‘hammering the rich’ in de mond kreeg gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden