Jong. Beroemd. Braaf.

Ze groeiden samen op in de filmstudio's en voor het oog van de camera -Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint. Op 14 juli gaat de aller-allerlaatste Harry Potter-film in première. Dan zijn zij Potterkind af.

Ze heeft haar haar kort laten knippen, echt kort, zodra de opnamen waren afgelopen. En ze mag luchtig doen over de opwinding die dat teweeg bracht ('Ik heb gewoon mijn háár laten knippen!'), toch moet het voor Emma Watson een opluchting zijn geweest dat het eindelijk kon. Tien jaar lang was Watson (21 jaar inmiddels) Hermelien Griffel, de vriendin van de tovenaarsleerling Harry Potter, in de films die werden gemaakt naar de immens populaire jeugdboekenreeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling.


Ze had een dikke bos lang haar in het begin, Harry Potter en de Steen der Wijzen, ze heeft lang haar in de grande finale die op 14 juli uitkomt, Harry Potter en de Relieken van de Dood, deel II, ze had lang haar in alle zes films ertussenin.


De helft van haar leven kon ze niet radicaal van uiterlijk veranderen, omdat ze behalve Emma ook Hermelien was. Zoals Daniel Radcliffe (23 juli wordt hij 22), die Harry speelt, in de films niet van zijn ronde brilletje afkwam en tien jaar lang tot een keurig, om niet te zeggen saai kapsel was veroordeeld. Geen paars haar, geen tattoos, geen piercings voor Emma, Daniel, of Rupert Grint (22), in de films hun vriend Ron Wemel.


Korte alcoholverslaving

En toch zijn ze natuurlijk spectaculair veranderd. Toen ze begonnen met filmen in 2000 waren ze nog niet eens echt tieners. Daniel Radcliffe had in de BBC-televisieserie David Copperfield de hoofdpersoon als jongetje gespeeld, Emma Watson was 10, nam toneelles en las deel drie van Harry Potter, toen ze op haar school in Oxford over de audities hoorde. En Rupert Grint was 12, de oudste uit een gezin van vijf kinderen dat hij precies op de Wemels vond lijken. Hij rapte erover ('Ik ben Ron, ik ben Ron') in een filmpje dat hij opstuurde voor de audities. De drie kinderen werden gekozen na een aantal audities en zijn voor het oog van de camera's, en daarmee voor het oog van de hele wereld, opgegroeid van pre-pubers tot jonge volwassenen.


Het is op zichzelf al bijzonder dat iemand die rond zijn tiende wordt uitgekozen voor een rol daar tien jaar later nog geschikt voor is. Minstens even bijzonder is dat ze er zo goed uitgekomen zijn. Dit zijn kinderen die miljoenen hebben verdiend (Radcliffe zou over 42 miljoen Engelse pond kunnen beschikken, Watson over 22, en Grint over 20 miljoen), die over de hele wereld bekend zijn geworden en die hun hele tienertijd in filmstudio's hebben doorgebracht. En toch zijn ze niet de weg kwijtgeraakt, niet buitensporig uit de band gesprongen, heftig aan de drugs geraakt of aan anorexia gaan lijden. Ja, Daniel Radcliffe heeft maandag in GQ Magazine gezegd dat hij een tijdje verslaafd is geweest aan alcohol. Maar hij bezweert dat hij sinds augustus vorig jaar in het geheel niet meer drinkt. 'Ik was gewoon aangetrokken door het idee dat ik als een bekend iemand moest leven. Maar die levenstijl past me helemaal niet.'


Helemaal toeval zal Radcliffes uitspraak niet zijn - misschien kon hij hem nu doen omdat hij contractueel nergens meer aan gebonden is, misschien wil hij zijn imago een beetje veranderen, misschien past het in het publiciteitsoffensief rond de wereldwijde uitbreng van de nieuwe film, waarvan ook schrijfster Rowling handig gebruikmaakte door juist dezer dagen te laten weten dat ze breekt met haar literair agent en dat ze nieuw Pottermateriaal uitbrengt op een eigen website (Pottermore.com).


Vervolg V4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden