Jomanda: Nederland is doodziek

Jomanda zwijgt. En niet omdat ze de beschuldigingen van de Inspectie van de Volksgezondheid dat zij actrice Sylvia Millecam heeft misleid, niet wenst te weerleggen....

Van onze verslaggevers Jet Bruinsma John Schoorl

Op 5 september 2003 (haar trouwdag in 1991 met haar overleden ex-echtgenoot Jacques Onderwater) kreeg Jomanda de boodschap van Moeder Maria om deze zwijgexercitie te ondernemen. Het zal tot 29 maart 2004 om 21.00 uur duren voordat ze weer van zich laat horen. Voorlopig spreekt the lady of light alleen vanuit een klooster in Valkenburg per blocnote en een beetje per menselijke woordvoerder.

'Nederland heeft veel stormen en nog meer glazen water', luidde haar eerste geschreven reactie. En op de vraag of de dood van Millecam op haar conto te schrijven is, noteerde ze: 'Nee (niet schuldig)'.

Vanuit 'een goeroe-positie' had ze zich volgens de inspectie over de hiervoor ontvankelijke Millecam ontfermd, en presenteerde ze haar diagnose in een semi-religieuze sfeer als 'een onaantastbaar oordeel'. Ze had niet voor dokter mogen spelen en al helemaal nooit de borstkanker van de op 21 augustus 2001 overleden actrice moeten ontkennen. 'Levensgevaarlijk', noemt de inspectie deze werkwijze.

Jomanda, die haar carrière in de 'heldervoelendheid' in 1979 begon met genezende visitekaartjes, kreeg in 2000 voor het eerst contact met Millecam. Ze spraken over de door artsen vastgestelde borstkanker en over haar bezwaren tegen een chemokuur. Jomanda meende dat haar rechterhand naar een bepaalde plek op haar borst leidde waarna zij 'een boodschap' door kreeg dat er een relatiebestond met 'iets' dat twaalf jaar geleden had plaatsgevonden. De toen geïmplanteerde silliconenprosthesen waren volgens de voormalige balletdanseres dan ook de schuldigen. Over kanker werd niet gesproken. Bij healings in de Jomandahal in Tiel werd Millecam dan ook ingedeeld bij personen 'met een bacteriële infectie'.Vlak voor haar overlijden heeft het 'genezend medium' Millecam bezocht op haar sterfbed in St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Na het overlijden, zo vermeldt het inspectierapport, heeft Jomanda 'via de andere wereld' nog contact gehad. Millecam zou haar toen verteld hebben 'dat het zo goed was'.

Bij dit ene contact was het nadien niet gebleven, zo bleek later. Want Jomanda beweerde zelfs nog volop gesprekken met de actrice te hebben. De ontstane commotie rond haar dood en de suggesties over de rol van Jomanda, zou Millecam hebben betreurd. In een boekje zouden deze 'postume gesprekken' worden vastgelegd, al bleek dit later een loze belofte. 'Dit is haar eigen waarheid', zei Jomanda toen.

Millecam zelf liet zich vlak voor haar overlijden tegenover een Millingse huisarts ontvallen 'de verkeerde keuze' te hebben gemaakt.Daarmee verwees ze naar de mislukte alternatieve behandeling.

En aan de oncoloog in het St. Radboudziekenhuis liet ze in diezelfde periode weten te berusten in de naderende dood. Ze voelde geen rancune of wrok, maar wel had ze 'verkeerd gegokt'.

Die nacht na dit gesprek overleed de 45-jarige comedienne. Drie weken later begon de inspectie een eerste onderzoek naar de handelwijze van Jomanda en andere alternatieve genezers.

Vanuit het klooster dat zeven jaar geleden voor het eerst in een visioen aan haar werd getoond, liet ze gisteren per blocnote ter afsluiting weten wat ze van het inspectieonderzoek vindt. 'Nederland is doodziek.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden