Jokminister

Ik moest even twee keer kijken, maar het stond er echt. ‘Jokminister is nog niet weg’, kopte de krant (Binnenland, 19 januari)....

Calvijn
Maandag van de vorige week: euforische verhalen over het geweldige genoegen van het verblijf op natuurijs. Zaterdag van dezelfde week: trieste verhalen over de topdrukte bij orthopeden en operatiekamers (Voorpagina, 17 januari). Genieten en lijden. Ik zie Calvijn monkelend voorbijgaan.

Schaatsongelukken
De meeste schaatsongelukken (Voorpagina, 17 januari) kunnen een volgende keer best worden vermeden. Grotere gemeenten hebben namelijk alles in huis om natuurijsbanen bij te houden. De reinigingsdiensten zouden kunnen vegen. De brandweer zou ’s avonds, als het koud wordt, een laagje water op het ijs kunnen spuiten zodat de baan de dag erop er weer zo goed als nieuw en veilig bij ligt.

Schaatsongelukken
Zodoende kunnen de schaatsliefhebbers ook nog blij worden gemaakt.

Arrestatie
Het jaar 2008 was niet het jaar dat in Nederland voor de eerste maal een politieke cartoonist werd gearresteerd, zoals in het artikel staat over de winnaar van de Inktspotprijs 2008 (Media, 16 januari). In 1966 werd namelijk Bernhard Willem Holtrop, medeoprichter van het blad God, Nederland en Oranje gearresteerd, wegens een prent waarop koningin Juliana zich prostitueert. De prent werd in beslag genomen en Holtrop en zijn uitgever werden wegens majesteitsschennis vervolgd. Later werd die beschuldiging omgezet in belediging van het openbaar gezag.

Arrestatie
Holtrop kreeg een boete en verhuisde naar Parijs. Hij publiceert dagelijks onder de naam Willem en heeft veel prijzen gewonnen. Wel is het tussen hem en Nederland goed gekomen: Holtrop werd namelijk de Inktspotprijswinnaar in 2006.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden