nieuws

Johnson verrast gehoor Britse werkgeversbond met verhandeling over tekenfilmvarken

Nadat hij de Verenigde Naties onlangs trakteerde op zijn gedachten over Kermit de Kikker, heeft de Boris Johnson Britse ondernemers maandag bijgepraat over het tekenfilmvarken Peppa Pig. De toespraak leidde tot kritiek vanuit het bedrijfsleven en zijn eigen partij.

Patrick van IJzendoorn
De Britse premier tijdens zijn toespraak.  Beeld Reuters
De Britse premier tijdens zijn toespraak.Beeld Reuters

Waar Johnsons gehoor hoopte meer te weten te komen over de economische plannen van de regering, hoorden ze onder meer dat wat hem betreft het pretpark Peppa Pig World een model is voor Groot-Brittannië. Tevens deed de premier een auto na en vergeleek hij zichzelf, niet voor het eerst, met Mozes. Achteraf noemde Johnson het een geslaagd optreden.

Het is traditie dat de Britse premier tegen het einde van het jaar een toespraak houdt tijdens het congres van de werkgeversbond. Dit keer vond dit plaats in Noordoost-Engeland, een regio waar veel mensen wonen die dankzij de flamboyante premier voor het eerst op de Conservatieven hebben gestemd. De regering-Johnson is vastbesloten om de oude, achtergebleven industriegebieden in het noorden na de Brexit eerlijker mee te laten delen in de Britse welvaart.

Maar het optreden van Johnson in havenplaats South Shields zal om heel andere redenen worden herinnerd. Zo raakte hij, sprekend over infrastructuur, de draad kwijt en zocht hij twintig seconden lang naar het juiste velletje – ‘Vergeef me’, mompelde hij meerdere malen. Wat volgde, leek een improvisatie. Hij besloot het te hebben over de voordelen van de private sector in vergelijking met de ambtenarij. Dat bracht Johnson op een recent bezoek aan Peppa Pig World, een pretpark in Hampshire.

Lofzang

Nadat hij iedereen die er ook was geweest had gevraagd zijn hand op te steken, stak hij een lofzang af over de wereld uit die bekende tekenfilm. ‘Ik vond het geweldig,’ beweerde de jonge vader, ‘Peppa Pig World is helemaal mijn plek. Het heeft heel veilige straten, discipline op scholen en een sterke nadruk op nieuwe openbaar vervoersystemen. Ook al is het een beetje stereotiep over Daddy Pig.’ Hij omschreef het uiterlijk van de vaderfiguur als een ‘Picasso-achtige haardroger’.

Johnson noemde de tekenfilmserie een geslaagd voorbeeld van een creatief exportproduct, ook al zag de BBC er aanvankelijk niets in. Wat betreft zijn enthousiasme voor groene initiatieven vergeleek hij zichzelf met Mozes, die het Joodse volk door de woestijn leidde. Ook bij het voltooien van de Brexit had Johnson zichzelf neergezet als dit bijbelse personage. Tevens bracht Johnson, een voormalig autorecensent, autogeluiden ten gehore toen hij sprak over het voordeel van elektrisch aangedreven auto’s.

Kermit

Het komt vaker voor dat Johnson terugvalt op de populaire cultuur. Bij de VN in New York had hij zijn gehoor verzekerd dat het, in de woorden van Kermit uit The Muppet Show, niet gemakkelijk is om groen te zijn. Ook sprak hij eens, in een interview, op vertederende wijze over het maken en schilderen van bussen. Bij een toespraak op een partijcongres betrad Johnson in 2011 het podium op de muziek van de bekende soap Eastenders, waarin hij kort daarvoor een bijrol had gespeeld.

De reacties vanuit het bedrijfsleven waren niet bepaald lovend. Zo sprak Kitty Ussher namens het Institute of Directors over een ‘ongepaste’ toespraak. ‘Wat ondernemers vóór alles willen,’ liet ze aan The Guardian weten, ‘is een kalm en geruststellend macro-economisch milieu dat hun het vertrouwen geeft om te investeren in de toekomst. Daar hebben we weinig van gezien in de toespraak van de premier.’ Tussen Johnson en het bedrijfsleven botert het toch al niet sinds hij ooit ‘fuck business’ zei.

Ook partijgenoten waren niet bijster enthousiast. De afgevaardigde Sir Roger Gale vond het optreden ‘zorgwekkend’, eraan toevoegend dat sommige mensen de verwijzing naar Peppa Pig amusant zullen hebben gevonden. Johnson zelf beweerde na afloop dat de meeste toehoorders zullen hebben begrepen welk punt hij wilde maken. In de Conservatieve Partij bestaan steeds meer zorgen over de geestesgesteldheid van hun leider, die enkele zware weken achter de rug heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden