nieuwsbrexit

Johnson vergelijkt zich voor bezoek Juncker met bozer én sterker wordende Hulk

Boris Johnson gaat maandag praten met Jean-Claude Juncker. De ontmoeting volgt op hardnekkige geruchten dat de Britse premier werkt aan een deal waarbij Noord-Ierland een aparte status krijgt. Sinds Johnsons recente ontmoeting met de Ierse premier Leo Varadkar is er een hoopvolle stemming ontstaan.

Patrick van IJzendoorn
Premier Boris Johnson. Beeld Getty Images
Premier Boris Johnson.Beeld Getty Images

Johnson ontmoet de scheidend Commissievoorzitter Juncker maandag in Luxemburg. Naar verluidt zou de Brit Brussel willen vermijden. Er staat ook een onderhoud met EU-onderhandelaar Michel Barnier gepland.

In Dublin wees Johnson het idee van een No Deal ferm van de hand. In de dagen daarna volgden er geluiden dat Londen weer kijkt naar een backstop (het juridische vangnet dat een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen) die niet voor het hele Verenigd Koninkrijk, maar alleen voor Noord-Ierland geldt.

Dat idee was twee jaar geleden al geopperd door de Europese Unie maar toenmalig premier Theresa May wees het van de hand, onder druk van de Noord-Ierse Unionisten. Het zou de integriteit van het Verenigd Koninkrijk aantasten. Zo'n backstop zou immers leiden tot een ‘grens’ op de Ierse Zee, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Johnson wil nu dat Noord-Ierland zich blijft houden aan de EU-regels waar het gaat om de handel in agrarische producten, de grootste handelssector. Dat is gebaseerd op het oude idee dat de koeien in Noord-Ierland Iers zijn en de mensen Brits. Het kan op weerstand rekenen van de Unionisten, maar als Johnson Labour kan bewegen om mee te stemmen, dan kan een deal door het Lagerhuis komen. Om de Unionisten tegemoet te komen, suggereerde Johnson de bouw van een brug tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland.

David Cameron

Voor Johnson was het weer een bewogen weekeinde, mede door de voorpublicatie van David Camerons memoires. De oud-premier zegt al drie jaar gedeprimeerd te zijn door de uitslag van het referendum en toonde spijt over de fouten die hij heeft gemaakt tijdens de campagne. Hij had geen goed woord over voor zijn oude vrienden Johnson en Michael Gove, ‘de leugenaars van Leave’, zoals hij ze noemt. Volgens Cameron kan een tweede referendum nodig zijn om de impasse te doorbreken.

Zo’n referendum had de steun van de Liberaal-Democraten, maar op het partijcongres in Bournemouth stemden gedelegeerden ervoor om Brexit simpelweg af te gelasten. De kans is echter klein dat deze partij de grootste van het land wordt bij de volgende verkiezingen. Het aantal Liberaal-Democratische parlementariërs neemt ondertussen wel druppelsgewijs toe. Zaterdag maakte oud-staatssecretaris Sam Gyimah bekend de Conservatieven te hebben verruild voor ’s lands meest EU-gezinde partij.

Aan de vooravond van zijn reis naar het groothertogdom herhaalde Johnson zijn voornemen om de Europese Unie op 31 oktober te verlaten. In The Mail on Sunday vergeleek hij zichzelf met de Ongelooflijk Hulk. ‘Hoe bozer de Hulk wordt, des te sterker wordt hij’, zo waarschuwde hij zijn vijanden in binnen- en buitenland.

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk werd het woord ‘mad’ vertaalt met ‘gek’. Een geschiktere vertaling in deze context is ‘boos’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden