Johnson spreekt Cameron moed in

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk moet een nieuwe band aangaan met de Europese Unie zodat het verlost wordt van de 'eendenmossels die aan de romp van het schip zijn gaan kleven'. Een dag na Camerons uitgestelde toespraak in de Amsterdamse Beurs van Berlage, heeft de Londense burgemeester Boris Johnson zich op kleurrijke wijze in de discussie gemengd. Cameron moest zijn langverwachte Europa-rede uitstellen vanwege de gijzelingscrisis in Algerije.


Johnson nam van de gelegenheid gebruik om een toespraak te houden waarin hij zijn oude studiegenoot moed inspreekt. In een lezing over de toekomst van de Britse hoofdstad raadde Johnson zijn partijgenoot vrijdagavond aan om de kritiek van coryfeeën uit de Conservatieve Partij simpelweg te negeren. Minister zonder portefeuille Kenneth Clarke en Hogerhuislid Michael Heseltine, de man die Thatcher ten val bracht, hadden Cameron afgeraden om de Britten een referendum over een 'verbeterd' lidmaatschap in het vooruitzicht te stellen.


Dat de Britten nu een beetje aan de zijlijn staan, is volgens hem geen probleem zolang het maar deel blijft uitmaken van de gemeenschappelijke markt. Hij voegde er wel aan toe dat dat er flink 'gesnoeid' moet worden in de regelgeving. 'De eurogezinde politici die nu de alarmklok luiden', zo zei Johnson, 'zijn dezelfden die vijftien jaar geleden beweerden dat de beslissing niet aan de euro mee te doen nadelig zou zijn voor het land. Ik ben dus niet geneigd hun advies op te volgen'. Mocht het land de EU verlaten, dan is dat naar Johnsons inschatting minder rampzalig dan critici denken.


De 48-jarige Conservatief wordt vaak genoemd als mogelijke opvolger van Cameron. Hij is populair bij de partijleden en is, dankzij zijn status als mediapersoonlijkheid, één van de weinige Conservatieven die stemmen kan trekken van kiezers die zichzelf niet als 'Tory' beschouwen. Johnson werkte begin jaren negentig als correspondent voor The Daily Telegraph in Brussel, waar hij onder meer opviel door in strandkledij te verschijnen op persconferenties van Commissievoorzitter Jacques Delors. Deze kledingkeuze weerspiegelde zijn oordeel over de Brusselse politiek.


Zijn kleurrijke verhalen, die niet altijd overeenkomstig de waarheid waren, zouden de basis gaan vormen van veel mythen die op het eurosceptische eiland leven. En daarbuiten. In mei 1992 schreef Johnson een verhaal onder de kop 'Delors Plans to Rule Europe'. Deze 'onthulling' speelde een belangrijke rol bij het referendum, korte tijd later, waarin de Denen 'Nej' tegen het Verdrag van Maastricht zeiden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden