NieuwsOnderhandelingen

Johnson richt zich tot de Britten: bereid u voor op een No Deal Brexit

De Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, zal maandag niet zoals gepland naar Londen komen voor verdere besprekingen. Zijn Britse collega David Frost heeft hem vrijdag laten weten dat zo'n bezoek weinig zin heeft als de EU bij de onderhandelingen niet een fundamenteel andere benadering kiest. Eerder op de dag had Boris Johnson de Britten opgeroepen uit te gaan van een No Deal, waar zijn woordvoerder aan toevoegde dat de ‘handelsbesprekingen voorbij zijn.’

Premier Boris Johnson.Beeld AFP

Het stuklopen van de besprekingen komt een dag nadat de deadline was verlopen die Johnson unilateraal gesteld had. Hij had gedreigd van de onderhandelingstafel weg te lopen als er half oktober geen akkoord lag, of een aanzet daartoe. In een videoboodschap beschuldigde de Conservatieve premier zijn Europese gesprekspartners ervan ‘niet serieus’ te hebben onderhandeld in de afgelopen acht maanden. Johnson verweet de Europese leiders bovendien dat ze nog steeds ‘onze wetgevende vrijheden en onze visserijen willen controleren, op een manier die duidelijk onaanvaardbaar is voor een onafhankelijke natie’. 

Johnson beweerde dat de Britten niet meer verlangen dan een Canada-achtige handelsovereenkomst, ‘gebaseerd op vriendschap en vrijhandel’. Londen wijst erop dat een ‘Canada-deal’ eerder in het Brexit-proces door de EU als een van de opties werd beschouwd, daarbij refererend aan het befaamde trappetje van Barnier. Het blok beweerde eerder dit jaar evenwel dat er van ‘Canada’ geen sprake kan zijn omdat het Verenigd Koninkrijk te groot zou zijn en te dichtbij zou liggen, een te grote rivaal dus. De Europese Commissie ontkent dat ‘Canada’ ooit aan het Verenigd Koninkrijk is aangeboden.

Johnson vervolgde dat de Britten vol goede moed en met volledig vertrouwen het alternatief zullen omarmen. Dat alternatief behelst een ‘Australische deal’, een eufemisme voor een akkoordloos vertrek op 1 januari 2021. Wanneer het inderdaad tot een No Deal komt, verliezen de vissers van de Europese kuststaten hun toegang tot de rijke Britse wateren, iets dat vooral de Fransen en Nederlanders zal treffen. De EU zou nu nog nadrukkelijker een verband willen leggen tussen visserij en de energiemarkt. Als de Britten de Europeanen geen toegang geven tot Britse wateren, dan krijgen de Britten geen toegang tot de Europese energiemarkt.

Na de Europese top probeerde Angela Merkel de deur op een kier te houden. ‘We hebben het Verenigd Koninkrijk gevraagd om open te blijven voor een compromis, zodat een akkoord kan worden bereikt,’ verklaarde de Duitse Bondskanselier, ‘dit betekent natuurlijk dat ook wij water bij de wijn moeten doen. Beide partijen hebben hun rode lijnen.’ Eerder had ze haar Franse collega Emmanuel Macron erop gewezen dat de Franse vissers na een No Deal helemaal niet in de buurt van het eiland mogen vissen. De Franse president heeft zich de laatste dagen ontpopt als een ‘Monsieur Non‘ waar het gaat om het emotioneel geladen visserijvraagstuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden