Johnny & Jones genieten nieuwe populariteit

Liedjes van Johnny & Jones genieten de laatste weken opvallende interesse van het cd-kopend publiek. Volgens het Nederlands Jazz Archief, dat twee albums met oude opnamen van het entertainersduo samenstelde, moeten cd's met Johnny & Jones in hoog tempo worden bijgeperst....

Het Jazz Archief schrijft de opleving toe aan de opera Johnny & Jones van Theo Loevendie in het Holland Festival, en aan de tentoonstelling over het entertainersduo in het Amsterdamse Verzetsmuseum. Nol van Wesel en Max Kannewasser, alias Johnny & Jones, werden eind jaren dertig populair met liedjes als Mijnheer Dinges weet niet wat swing is. Ze stierven in 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Van de cd Maak het donker in het donker, samengesteld door de Jazzarchief-oprichters Harry Coster en Herman Openneer, zijn sinds de verschijning twee weken geleden ruim vijftienhonderd exemplaren van de hand gegaan. Van een eerder uitgebrachte cd, Two kids and a guitar, zijn inmiddels 2600 stuks verkocht.

De helft van de 26 nummers op Maak het donker in het donker vindt zijn oorsprong in radiouitzendingen die gemaakt werden in de jaren 1938-1940. Sommige bleven op glasplaat bewaard in het omroeparchief. Andere werden in november 1940 door een amateur 'uit de ether geplukt' en vastgelegd op gelatineplaten. De cd bevat ook privé-opnamen, en liedjes die in 1944 werden opgenomen tijdens een kort verblijf van de Westerbork-gevangenen Johnny en Jones in Amsterdam. Daar zongen ze in de 'Nekos-studio' onder andere een merkwaardig opgewekte Westerborkserenade.

De VARA meende aan sommige opnamen rechten te ontlenen, en vroeg het Jazzarchief om 500 exemplaren. Het Jazzarchief bestreed de aanspraak omdat de wet geen uitsluitsel biedt over dit soort eigendom, en alle andere rechten dan het auteursrecht zijn verlopen. De omroep krijgt 'uit goodwill' 250 exemplaren voor een vriendenprijs.