Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren, Amsterdam) is verkozen tot Beste Raadslid

Johnas van Lammeren is verkozen tot Beste Raadslid van Nederland. De lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in Amsterdam wordt door de vakjury geprezen om zijn behaalde successen als eenmansfractie. Dinsdagavond kreeg Van Lammeren de prijs uitgereikt in Paradiso.

Jeroen van Raalte
Johnas van Lammeren ontvangt de prijs in Paradiso. Beeld anp
Johnas van Lammeren ontvangt de prijs in Paradiso.Beeld anp

'Van Lammeren wordt in de raad en daarbuiten door velen geroemd voor zijn werk', schrijft de vakjury. 'Hij is niet alleen een man van ideeën, maar brengt die in de raad ook tot leven.' In de afgelopen jaren loodste hij tientallen plannen door de gemeenteraad, van het oplaatverbod van ballonnen tot de ja/ja-sticker, van betaalde plastic tasjes tot een verplichte vergunning voor evenementen met dieren. 'En dat voor een eenmansfractie', aldus de jury.

De 45-jarige Amsterdammer nam gisteravond de prijs in ontvangst in popzaal Paradiso, waar hij samen met de drie andere finalisten - Nourdin El Ouali (Nida, Rotterdam), Rick Brink (CDA, Hardenberg) en Willemien Treurniet (ChristenUnie, Middelburg) - plaatsnam in de radio-uitzending van omroep WNL. 'Morgen behalen we drie zetels', reageerde hij uitgelaten op zijn uitverkiezing, 'en daarmee houden we de VVD buiten de coalitie.'

Impact

Van Lammeren zit in de Amsterdamse raad sinds 2010, toen de Partij voor de Dieren voor het eerst meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daarvoor was hij lang actief als vrijwilliger voor de partij. Hoewel een eenmansfractie, heeft Van Lammeren een team van vier fractiemedewerkers achter zich staan, aangevuld door vrijwilligers.

'Als raadslid verkoopt hij zijn huid ontzettend duur', aldus jurylid John Bijl. 'Zijn voorstellen hebben niet alleen impact in Amsterdam, maar in het hele land.' Toch beschouwt Van Lammeren zijn bekendste succes, de ja/ja-sticker voor reclamefolders, niet als zijn belangrijkste wapenfeit. Dat is wat hem betreft het raadsbesluit dat slachtoffers van huiselijk geweld hun huisdieren mogen meenemen naar een blijf-van-mijn-lijfhuis. 'Dat mag triviaal klinken, maar het blijkt dat die mensen langer thuisblijven, omdat ze hun dieren niet willen achterlaten. Bij het Oranje Huis in Amsterdam is het een groot succes.'

Johnas van Lammeren zit in de Amsterdamse raad sinds 2010. Beeld Arie Kieviet
Johnas van Lammeren zit in de Amsterdamse raad sinds 2010.Beeld Arie Kieviet

Voor de jury gaf zijn strategische geslepenheid uiteindelijk de doorslag. 'Hij werkt planmatig, zoekt slim de ruimtes in het akkoord en schuwt een verrassingsactie niet.' Volgens het raadslid zelf is een goed humeur daarbij onmisbaar. 'Ik word nooit chagrijnig. Het kan frustrerend zijn als een voorstel niet door de raad komt, maar je moet volhardend zijn. Vaak lukt het een paar jaar later alsnog.'

De verkiezing voor het Beste Raadslid werd georganiseerd door campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, omroep WNL en de Volkskrant. Vier jaar geleden won het Heerlense raadslid Ron Meyer, die tegenwoordig naast raadslid ook landelijk voorzitter van de SP is. Na twee voorrondes bleven Van Lammeren en drie andere finalisten over. De winnaar werd voor de helft bepaald door het publiek, dat online kon stemmen, en voor de helft door de vakjury.

Ze hebben hart voor hun gemeente, weten wat er leeft onder de bewoners en doen er alles aan om hun idealen te verwezenlijken. Winnaar Johnas van Lammeren en de andere drie finalisten stellen zich voor.

De vier finalisten. Beeld De Volkskrant
De vier finalisten.Beeld De Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden