John Kerry wint eerste Democratische voorverkiezing

De Democraten in de Amerikaanse landbouwstaat Iowa hebben senator John Kerry aangewezen als de beste Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november...

ANP

Kerry, senator voor Massachusetts, kreeg de steun van bijna 38 procent van zijn partijgenoten, die op bijna 2000 plaatsen in Iowa hun voorkeur kenbaar maakten in zaaltjes en huiskamers. Kerry zei na afloop tegen zijn uitzinnige sympathisanten dat zijn gevecht pas net is begonnen. 'De VS moeten hun toekomst weer terugkrijgen', aldus de overwinnaar.

Zes van de acht Democratische kandidaten deden mee in Iowa: John Kerry, Howard Dean, Richard 'Dick' Gephardt, John Edwards, Dennis Kucinich en Al Sharpton. Peilingen wezen op een nek-aan-nekrace tussen de eerste vier, maar daarvan bleek uiteindelijk geen sprake. Wesley Clark en Joe Lieberman deden overigens niet mee in Iowa.

Edwards, senator voor North-Carolina, werd tweede in Iowa met bijna 32 procent. Howard Dean, ex-gouverneur van Vermont, eindigde op derde plaats met 18 procent. Dat was flink lager dan peilingen voor de caucus in Iowa voorspelden.

Dean reageerde desondanks opvallend uitgelaten tijdens een partijbijeenkomst in Iowa. Hij schreeuwde zijn gehoor toe dat een derde plek in Iowa slechts de opmaat is voor winst in tal van andere staten „en uiteindelijk de winst in het Witte Huis!“

Voor Gephardt eindigt de race om het Witte Huis al in Iowa. Hij trekt zijn kandidatuur terug na een tegenvallend resultaat. Gephardt kreeg de steun van slechts ongeveer een op de tien partijgenoten in de kleine staat. Gephardt won de caucus in Iowa in 1988.

In een toespraak dinsdagochtend Nederlandse tijd wenste de politiek veteraan de andere kandidaten alle geluk toe. Gephardt zal zijn terugtreden later dinsdag formeel bekendmaken, aldus medewerkers.

Bij een caucus wordt er niet echt gestemd. Het zijn bijeenkomsten, op in totaal 2000 plaatsen, van partijleden in zaaltjes en ook in huiskamers. De deelnemers maken hun voorkeur bekend door met gelijkgestemden in een hoek van een ruimte te gaan staan of door zich te verzamelen in verschillende zaaltjes.

De voorverkiezing leidt formeel tot de selectie van 'gedelegeerden' die op de nationale Democratische partijconventie in Boston (26-29 juli) de Democratische uitdager van Bush kiezen. In Iowa stonden er 45 gedelegeerden op het spel. In totaal moeten zich tijdens de grote partijconventie zeker 2162 gedelegeerden achter een kandidaat scharen om hem te laten winnen.

Bij de Republikeinen is er geen soortgelijk voorverkiezingstraject omdat Bush de enige kandidaat is. De nationale Republikeinse partijconventie is van 30 augustus tot 2 september in New York. De presidentsverkiezingen zijn op 2 november.

Na de caucus in Iowa trekt het verkiezingscircus naar de staat New Hampshire, Daar wordt op 27 januari een 'primary' gehouden, waar 22 gedelegeerden op het spel staan. Bij dit soort voorverkiezingen wordt wel echt gestemd in stemlokalen. Op 3 februari zijn er primaries of caucuses in zeven staten (Super Seven).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden