John Kerry: vorderingen in vredesproces Midden-Oosten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft na zijn tweede ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoed Abbas in Ramallah van "enige vooruitgang" in het vredesproces gesproken. Kerry zet zich onvermoeibaar in voor vrede in het Midden-Oosten. Maar Israëli's en Palestijnen stribbelen tegen. En de Amerikaanse senator John McCain maakt het Kerry bovendien niet gemakkelijker.

John Kerry in gesprek met Mahmud Abbas. Beeld photo_news
John Kerry in gesprek met Mahmud Abbas.Beeld photo_news

John Kerry heeft zijn pendeldiplomatie voor vrede in het Midden-Oosten vandaag ondanks duidelijke dissonanten voortgezet. Terwijl over inhoud en stand van zaken in de vredesgesprekken nauwelijks wat bekend raakte, delen Israël's en Palestijnen elkaar wederzijds verwijten uit.

Bovendien hekelde de Amerikaanse senator John McCain tijdens een parallelbezoek aan Israël de strategie van Kerry en toonde begrip voor de bezorgdheid van Israël. McCain en anderen in het Amerikaans Congres zullen de aanpak van Kerry met de nodige scepsis optekenen, zei de vroegere Republikeinse presidentskandidaat na een gesprek met regeringsleider Benjamin Netanyahu.

Go home
In Ramallah betoogden inmiddels Palestijnen tegen de Amerikaanse bemiddeling en scandeerden 'Kerry go home'. Die liet zich echter niet van de wijs brengen en duwt beide kampen - zoals steeds vriendelijk, maar tegelijkertijd beslist - in de richting van een vredesoplossing. Deze namiddag ontmoette hij voor de tweede maal de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

Vredesverdrag
Doel van de in juli onder Kerry's bemiddeling belegde gesprekken zijn de oprichting van een Palestijnse staat en een vredesverdrag ter beëindiging van het al meer dan zestig jaar durende conflict.

Een door Kerry voorgesteld raamakkoord werd door de Palestijnen afgewezen. Vooral de daarin beoogde ontplooiing van Israëlische troepen aan de oostgrens van een toekomstige Palestijnse staat beperkt de soevereiniteit van een dergelijke staat, luidde de kritiek van PLO-ondervoorzitter Jassir Abed Rabbo.

'De Palestijnen zullen een dergelijk document niet eens een blik gunnen, een raamakkoord, dat algemene principes voor latere onderhandelingen bevat, terwijl beide kampen toch al maanden en jaren met elkaar onderhandelen', citeerde de krant al-Ajam hem gisteren.

Terrorisme
De Palestijnse hoofdonderhandelaar voor de vredesgesprekken, Saeb Erekat, laakte bovendien de beschuldigingen van terrorisme, die Netanyahu tegen Abbas heeft geuit. 'Zelfs als Abbas Moeder Teresa was, zou dat voor Israël nog niet volstaan', citeerde de krant Jediot Achronot hem. Israël schudt steeds weer wat uit de mouw om Abbas af te schilderen als een terrorist om zo de eis van de Palestijnen naar een eigen staat te kunnen afwimpelen.

Kerry heeft tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten in Israël ook tweemaal overleg gepleegd met Netanyahu en zijn Israëlische ambtsgenoot Avigdor Lieberman. Morgenvroeg reist hij verder naar Jordanië en Saoedi-Arabië.

Senator John McCain. Beeld reuters
Senator John McCain.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden