John Jaakke, daar is hij weer

Column Langs de Lijn, 8 januari

Welke voorzitter en welke club er ooit mee zijn begonnen weet ik niet, maar in de eerste weken van januari is het voor sportjournalisten zaak om alert te blijven.

De nieuwjaarsreceptie.

Ze worden tegenwoordig zelfs officieel aangekondigd op de sportagenda van het Algemeen Nederlands Persbureau. Op de nieuwjaarsreceptie zouden immers weleens belangwekkende dingen kunnen worden beweerd. Voor sommige clubs is het niet meer voldoende om met leden en sponsors en sympathisanten een oliebol te eten en gezellig dronken te worden. Het zijn niet in de laatste plaats de media die moeten worden bediend. De clubs willen ook in het winterreces aandacht.

Vooral Jorien van den Herik was daar een meester in. Zorgvuldig bereidde hij zijn speeches voor, waarna hij met tromgeroffel de aanval opende op de KNVB, de overheid, Ajax of de media; het lag er maar net aan wie aan de beurt was. De volgende dag stonden de kranten er vol van en kon Van den Herik zijn plakboeken bijwerken. Bij PSV heeft Harry van Raaij het geprobeerd, maar hij trok altijd minder aandacht dan zijn collega's van Ajax.

Ik herinner me er een van drie jaar geleden, bij Ajax, toen voorzitter Jaakke en directeur Van Eijden op het idee waren gekomen om Freek de Jonge uit te nodigen. Dat vond de trainer, Ronald Koeman toen nog, niet leuk, achteraf, want De Jonge nam, zoals het een cabaretier betaamt, de selectie en de trainersstaf zonder genade op de hak.

Hoewel daar destijds alle aanleiding toe was, werd het een kleine, leuke rel. De Jonge maakte het aankoopbeleid van Ajax belachelijk en zei dat het magazijn van de fanshop werd geblokkeerd door mokken en sleutelhangers van Sikora en Soetaers, twee spelers die, zo weten we nu, in Amsterdam inderdaad nooit erg populair zijn geworden.

Ook zei De Jonge dat hij de nieuwjaarsrede niet voor het geld hield, maar voor de club. Dat zouden de spelers van het eerste elftal ook eens wat vaker moeten doen, sneerde Freek, tot groot ongenoegen van Koeman. Jaakke zei alleen dat hij genoten had van de toespraak, een opmerking waarmee de voorzitter wat mij betreft aanzienlijk aan sympathie won.

Dit keer deed Jaakke het zelf, met veel succes; als je de mate van publiciteit tenminste als maatgevend beschouwd.

Wat ik van Jaakke moet denken weet ik nog steeds niet. Hij hangt ergens tussen een ceremoniële schertsfiguur, een omhoog gevallen advocaat en een visionaire bestuurder in. Wat hij zondag zei tijdens de nieuwjaarsreceptie van Ajax, was niet spectaculair, maar onzin kraamde hij niet uit. Ik werd vooral aangenaam verrast door zijn opmerkingen dat Ajax mentale weerbaarheid te kort komt, zichzelf vaker een spiegel moet voorhouden en niet moet denken dat het de wijsheid in pacht heeft.

Dat lijkt een kleinigheid, maar we mogen het gerust opzienbarend noemen, voor een club die zichzelf altijd ver verheven heeft gevoeld boven de rest, 'Wij zijn Ajax, wij zijn de beste', en tien jaar geleden met de borst vooruit aanspraak maakte op het predikaat 'koninklijk'.

Enfin, nu de nieuwjaarsrecepties van PSV, Feyenoord en AZ nog, en dan zijn we er weer vanaf.

Gelukkig nieuwjaar, trouwens. Dat uw club maar kampioen moge worden en er altijd in zal slagen trefzekere spitsen en wijze bestuurders aan te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden