John de Mol krijgt voor The Voice Emmy Award en een aanklacht

 De Ierse scriptschrijver Roy Barry heeft zijn strijd om de rechten van het gisteren met een Emmy bekroonde tv-program- ma The Voice verplaatst naar de juridische arena. Bij de rechtbank van Los Angeles heeft hij een zaak aangespannen tegen John de Mol en zijn bedrijf Talpa. Barry beweert miljoenen euro's te zijn misgelopen omdat zijn tv-idee zonder zijn toestemming zou zijn overgenomen.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit justitiële documenten die op 11 september zijn gedeponeerd in Californië. De Ier verwijt zijn Nederlandse tegenstanders 'het schenden van vertrouwelijkheid', 'misbruik van zijn idee voor eigen gebruik' en 'het valselijk claimen het programma zelf bedacht te hebben'.


Talpa's woordvoerder Thomas Notermans spreekt van 'een fantast uit Ierland'. 'Feit is dat meneer Barry gedurende de afgelopen jaren geen snipper bewijs heeft laten zien waaruit zou mogen blijken dat hij de bedenker van Talpa's The Voice is', aldus Notermans. 'De media in andere landen hebben hem dan ook volledig genegeerd.'


De Ier bedacht volgens advocaat David Marek in juni 2008 een televisieprogramma met de naam Voice of America. In 'dit concept' ging het om een zangshow waar het beoordelende panel niet de artiesten zou kunnen zien, maar alleen horen, zodat de deelnemers zuiver en alleen op hun stem zouden worden beoordeeld. Ook was er een actieve rol voor het televisiekijkend publiek, dat per telefoon zou kunnen stemmen.


In het gedeponeerde rechtbankdocument staat dat de Ier kort daarna een aantal websites registreerde zoals thevoiceofbrittain.com. Ook deponeerde hij zijn idee bij het Amerikaanse Copyright Office en bij The Television Writers Vault, een website waar producenten en schrijvers programma-ideeën uitwisselen.


In een bijlage die door de advocaat van Barry is toegevoegd, wordt melding gemaakt dat op 16 maart 2009 The Entertainment Group (TEG), van onder meer Marco Borsato, en 'John Does I en John Does II' naar het format van de Ier hebben gekeken op deze website. De advocaat vindt 'het aannemelijk' dat met 'John Does I en John Does II' wordt gedoeld op de zangers en latere The Voice-juryleden Marco Borsato en Roel van Velzen. Geen van de geïnteresseerden nam ooit contact op met Barry.


Nadat TEG failliet was gegaan, werd een deel van deze onderneming overgenomen door John de Mols Talpa. Talpa liet in 2010 tal van internationale domeinnamen van The Voice of... registreren, en op 17 december 2010 ging het programma in Nederland van start. Van Velzen werd beschouwd als de bedenker van het programma en nam plaats in de jury, net als Borsato. Inmiddels is het een groot wereldwijd succes en zijn er zeker 49 landen in de wereld die het tv-format uitzenden. In Amerika zendt NBC het programma uit, niet onder de naam The Voice of America, maar als The Voice.


Advocaat Marek van het kantoor Liddle & Robinson laat vanuit New York weten dat 'nu de eerste juridische stap in deze zaak is gezet'. Wanneer het tot een rechtszaak komt, is onduidelijk, aldus Marek. Notermans: 'Een proces begint pas als de stukken zijn getekend en bij Talpa - dat heb ik zojuist nog nagevraagd - is recentelijk niets binnengekomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden