John Berger, Allard Schröder, Erik Nieuwenhuis

En dan hier nog een ode aan het boerenleven, een thrillerreeks over eenzaam gestorven Amsterdammers, de relatie tussen Nederland en de landen overzee en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Het varken aarde

Wonend aan de voet van de Franse Alpen werd de Engelse auteur en kunstcriticus John Berger in de jaren 1979-1990 geïnspireerd tot het schrijven van de trilogie De vrucht van hun arbeid, over het boerenleven en de verdwijning daarvan door de vooruitgang. Het eerste deel, Hetvarken aarde, met verhalen, gedichten en essays, vertaald door Sjaak Commandeur, verschijnt in een fraaie herdruk ter gelegenheid van Bergers negentigste verjaardag, én de vijfde verjaardag van de Biltse uitgeverij Schokland. In mei en oktober volgen deel 2 en 3.

Sebastiaans neus

Nadat Sebastiaan Welsend is ontslagen bij de bank, gaat hij thuis voor het raam staan en steekt na twintig jaar een sigaret op. 'Terstond vulde zijn hoofd zich met een weldadige, rozige mist, het was alsof het opzwol tot het wonderlijk groot was en bijna gewichtloos als een ballon, ook zijn maag dijde uit tot hij tegen zijn huig drukte.' De nicotine lijkt zijn geheugen te scherpen. Een proustiaanse opening van Sebastiaans neus, de nieuwe roman van Allard Schröder, die in 2002 de AKO Literatuurprijs won.

null Beeld
Beeld

Ben

Een zekere Ben Oosterweeghel, 'kwaliteitsbewaker bij een regionale hogeschool', overlijdt. Maar de neurochirurg heeft bij het slechtnieuwsgesprek ook troostrijk nieuws voor de weduwe en haar dochter: Bens brein is gekopieerd en leeft digitaal verder. Auteur Erik Nieuwenhuis (1964, vier jaar geleden genomineerd voor de Academica Literatuurprijs) kwam op het idee voor Ben door het neurowetenschappelijke Human Brain Project dat in 2013 werd gestart.

null Beeld -
Beeld -

Het vogelalfabet

Na opgegroeid te zijn in Zuid-Afrika werkte S.J. Naudé (1970) jaren als advocaat in New York en Londen. Hij keerde terug naar Kaapstad om aan de verhalen te werken van zijn debuut Het vogelalfabet, vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer. In de meeste van de verhalen komt een man of vrouw na jaren afwezigheid terug in Zuid-Afrika, hunkerend naar wat verloren is. Naudé kreeg in eigen land een warm onthaal van gevestigde collega's als André Brink en Marlene van Niekerk, en de bundel werd bekroond met de University of Johannesburg Debut Prize en de South African Literary Award.

null Beeld -
Beeld -

Barmhartig

Een thrillerreeks waarin nu eens niet een rechercheur, journalist of privédetective de hoofdrol speelt, dat is de onderhoudende 'Amsterdamse' serie rond Pieter Posthumus, een ambtenaar die werkzaam is bij de hoofdstedelijke dienst die zich bezighoudt met de inwoners van de stad die in eenzaamheid sterven. Posthumus regelt dan de uitvaart, daarnaast mag hij graag eens gaan snuffelen in de bezittingen en papieren die de eenzame dode heeft achtergelaten. Je kunt er natuurlijk de klok op gelijkzetten, maar dat gesnuffel leidt vaak tot nieuwe ellende. Goeie vondst, zo'n hoofdpersoon, van het duo Britta Böhler (advocate) en Rodney Bolt (schrijver), die publiceren onder de nom de plume Britta Bolt. Barmhartig is het laatste deel in deze Posthumus-trilogie. Onbekende man wordt dood in de hoofdstad gevonden, ogenschijnlijk is een overval hem fataal geworden. Ambtenaar Posthumus van de Dienst Rampen en Uitvaarten (zo'n soort afdeling die 'Eenzame Uitvaarten' regelt bestaat trouwens écht in Amsterdam) komt al snel achter de ware identiteit van het slachtoffer. Het gaat om Ben Olssen, een Zweed die alles weet van olie- en gaswinning. Zijn het extremistische milieuactivisten die hem de dood hebben ingejaagd? Posthumus gaat verder graven, en ja natuurlijk, al snel vindt er weer een moord plaats.

null Beeld
Beeld

Gepeperd verleden - Indonesië en Nederland sinds 1600

Een blootsvoets jongetje in Jakarta torst een reusachtige schoolkaart van de Indonesische archipel. De foto van Cas Oorthuys uit 1947 is het omslagbeeld van Gepeperd verleden - Indonesië en Nederland sinds 1600 door Harm Stevens. Een nieuw, rijk geïllustreerd en door Irma Boom kloek vormgegeven deel in de gezamenlijke serie van het Rijksmuseum en uitgeverij Vantilt, die ingaat op de complexe historische relatie tussen Nederland en de landen overzee. Ook verschenen: Zijden draad - China en Nederland sinds 1600 en Dof goud - Ghana en Nederland sinds 1593. In voorbereiding zijn delen over onder meer Japan, Brazilië en Zuid-Afrika.

null Beeld
Beeld

The Big Short - In de duistere machine van het moderne bankwezen

Must read voor iedereen die genoot van de film The Big Short, maar ook na afloop helaas nog niets begreep van triple A-gewaardeerde subprime-CDO's, credit default swaps of hoe al die krengen ook mogen heten: The Big Short - In de duistere machine van het moderne bankwezen van Michael Lewis. De Nederlandse vertaling kwam in 2011 uit, nu ligt er een filmeditie. Lewis beschrijft de kredietcrisis vanuit een groepje mensen dat die crisis zag aankomen. Uit de epiloog: 'De prikkels op Wall Street waren helemaal fout - en ze zijn nog steeds helemaal fout.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden