Johannes van Dam portret in acht citaten

Johannes van Dam

De woensdag overleden culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013) van Het Parool had de naam milder te zijn geworden de laatste jaren. Dat vond hij zelf niet. Volgens hem was - mede door zijn toedoen - het niveau van de Amsterdamse restaurants zienderogen gestegen. Toch regende het negens en tienen. Een handvol toppers uit de laatste drie jaren van zijn rubriek Proefwerk. En twee flops.

18-5-2013


Restaurant Hap-Hmmm

Eerste Helmersstraat 33


'Ik neig er toe dit juweel te behouden voor de vaste gasten (en mezelf), al is de geest al uit de fles met die internationale belangstelling. Daarom doe ik het maar zo: beschouw deze perfecte zaak als een geheim dat je koestert en laat haar het liefst met rust.'


13-4-2013


NRC Restaurant Café

Rokin 65


'Ik beloofde delicaat te zijn - nou, ik heb mijn best gedaan, maar hoewel de aankleding, de bediening en de algehele ambiance (een zaak gevuld met nogal wat intellectuelen op leeftijd, naast de te verwachten twintigers en dertigers) heel aardig is, schiet de keuken volkomen tekort.'


15-12-2012


Screaming Beans

Eerste Constantijn Huygensstraat 35


'We zijn stupéfait. Voor het eerst eindigt scholfilet niet als blubberige massa, zoals zelfs gerenommeerde zaken doen, maar volkomen perfect.'


20-1-2011


Bolenius George

Gershwinlaan 30


'Het dessert van ricotta-ijs, peerkruimeldeeg en amandel is van een kracht die ik pas één keer heb ervaren.'


2-2-2013


&Samhoud Places

Oosterdokskade 5


'Natuurlijk worden we in de watten gelegd, maar niet alleen wij. Het is duidelijk dat ze niet anders kunnen - ze zijn gewoon zo goed.'


25-5-2013


Come

Stadhouderskade 123


'Ze proberen hier de service te geven van een topzaak, maar als de ober mijn servet wil pakken om dat op mijn schoot te leggen, grijp ik in: dat gaat me te ver. (...)


Het is zo'n klein schepje soep, dat ik me niet kan inhouden en zeg: 'Ik geloof dat mijn kommetje nat is.''


28-5-2012


Anna

Warmoesstraat 111


'Zelden heb ik een (excusez le mot) geiler gerecht gegeten. (...) Rolstoelers: Vraag een tafeltje bij de Warmoesstraat!'


8-10-2011


Bord'eau

Nieuwe Doelenstraat 2


'Van tevoren had ik op iets bijzonders gehoopt en daarin ben ik niet teleurgesteld. Ik heb in Amsterdam nooit beter gegeten dan hier, en zelfs niet in driesterrenzaken elders. Als hier niet snel sterren vallen, laat Michelin het volkomen afweten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden