Johanna wat vrijblijvend op zoek naar haar Samir

THEATER Een meisje uit Kampen wordt verliefd op een Marokkaanse zelfmoordterrorist uit Amsterdam-Noord. Samir, zoals hij heet, heeft zichzelf willen opblazen, maar het is maar half gelukt....

Karin Veraart

Zo begint het grappige en evenzo vreemde verhaal van Johanna, meisje met een missie, dat uiteindelijk de ster wordt van een nieuw soort Idols-programma: Op zoek naar Jezus, ofwel: ‘op de buis of aan het kruis’. Rogier Schippers schreef de tekst van Een Missverkiezing voor muziektheatercollectief het Volksoperahuis, waarvan hij samen met Jef Hofmeister (compositie, zang) en Kees Scholten (zang) de kern vormt. Het drietal wordt ditmaal versterkt door Rixt Leddy, als Johanna; de mannen spelen verschillende rollen.

En zo af en toe is het een dolle boel. Johanna beleeft de meest merkwaardige avonturen in haar zoektocht naar haar grote liefde Samir; christelijke symboliek, bijgeloof, populistisch geneuzel en pure gekkigheid, het komt allemaal voorbij, maar haast nooit in een logische volgorde. Dat is prettig verwarrend soms, en het leidt er in ieder geval toe dat Een Missverkiezing verre blijft van een verhaal met een moraal. Tegelijkertijd ontkom je niet aan een gevoel van vrijblijvendheid; sommige stukken tekst zijn leuk en raak, maar als geheel is het soms een beetje vaag in onderliggende motivatie.

De voorstelling is het tweede deel in de trilogie ‘Kruistochten’ van het gezelschap dat het publiek ‘aan de hand van magische verhalen naar de realiteit wil laten kijken’. Vooruit. Feiten: er wordt heel fijn muziek gemaakt (er is ook nog een brassband present), er wordt enthousiast gespeeld, en er valt heel wat te genieten aan originele gedachtenkronkels.

Karin Veraart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden