Column

Johan Fretz: 'Wie weet printen we binnenkort onze eigen illegale Nikes'

De mogelijkheden van de 3D-printer brengen het hoofd op hol van columnist Johan Fretz. 'De onsterfelijkheid is nabij. Of valt het allemaal mee?'

OPINIE - Johan Fretz
Een deelnemer tijdens een wereldrecordpoging simultaan 3D-printen in ProtoSpace. Naast het record is de dag ook bedoeld om geinteresseerden kennis te laten maken met de 3D printtechnologie. Beeld anp
Een deelnemer tijdens een wereldrecordpoging simultaan 3D-printen in ProtoSpace. Naast het record is de dag ook bedoeld om geinteresseerden kennis te laten maken met de 3D printtechnologie.Beeld anp

Met grote belangstelling volg ik de ontwikkelingen rondom de 3D-printer. Als je straks wapens kunt printen met kogels, wat is er dan eigenlijk nog onmogelijk? Misschien kunnen we over twintig jaar wel een premier printen. Relaxed! Kabinet gevallen? Koning Willem-Alexander print dezelfde dag nog een nieuwe regering uit en kan vervolgens weer rustig aan de mojito's met Max. De huizencrisis? Binnenkort helemaal opgelost. We moeten de bouw niet stimuleren, nee joh: over een halve eeuw print je gewoon je droomhuis uit.

Hartfalen? Print een nieuw hart en leef rustig veertig jaar door. De onsterfelijkheid is nabij. Of valt het allemaal mee? Is de verwachting en de verbeelding levendiger dan de toekomstige realiteit? Ik weet het niet. De 3D-printer en de potentiële mogelijkheden ervan brengen mijn hoofd op hol. Ik tast in het duister over wat komen gaat.

Technologische revolutie
Aan het einde van de 19de eeuw werd ook zoiets onwaarschijnlijks geboren: het bewegende beeld, de film. Een van de eerste films ooit werd gemaakt door de gebroeders Lumière. In die film kwam een trein een station binnenrijden. Het schijnt dat mensen toen ze dat zagen van hun bioscoopstoelen sprongen, omdat ze dachten dat de trein werkelijk op de zaal inreed.

Haha, denken we nu: aandoenlijk.

Maar waren die mensen achterlijk? Nee natuurlijk niet, ze zagen domweg iets dat ze nog niet kenden en dus nog niet konden bevatten. Zo staan wij misschien nu ook aan de vooravond van de volgende technologische revolutie.

Gedurende mijn jeugd ging het vooral over hoeveel sneller en compacter apparaten werden. Eerst was er de Nintendo 8 Bit waarin Mario van links naar rechts rende en zijn kop tegen bakstenen stootte. Vier jaar later kon je op de Playstation in hele verfijnde 3-dimensionale werelden rondlopen. Ook herinner ik me nog goed de dag dat Hakar uit de brugklas een mobiele telefoon mee naar school nam en wij allemaal om het apparaatje heen stonden alsof het een uit de ruimte gezonden object was. Kabelinternet bracht de wereld aan je voeten, de discman na de walkman was technisch verbluffend, dat je mp3-tjes kon downloaden op Napster en muziek uit een kabel naar je huiskamer kon zenden: wonderlijk.

Niks overweldigend
Maar hoe bijzonder al die ontwikkelingen ook waren, dat computerspelletjes mooier werden, pc's sneller, digitale camera's steeds verfijnder: ik keek er niet werkelijk van op. Immers: als technologische vooruitgang zich afspeelt binnen een bepaalde verwachting, is op een zeker moment niks meer volslagen overweldigend.

Ik verwachtte dan ook niet zo snel zoiets baanbrekends te ervaren als de toeschouwers in de zaal bij de gebroeders Lumière. Maar de 3D-printer zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. Ik hoorde laatst iemand vertellen dat je over een paar jaar waarschijnlijk je eigen sneakers kunt printen. Dat de schoenenindustrie net als de platenindustrie de dupe zal worden van piraterij. Nieuwe Nikes nodig? Download ze illegaal en print ze uit.

Door dit soort verhalen bekruipt mij recent het gevoel dat het me nog wel eens gegeven zou kunnen zijn... Dat ons in de komende decennia wel degelijk allerlei technologische ontwikkelingen staan te wachten die nu niet zijn voor te stellen. Binnen niet al te lange tijd springen we waarschijnlijk dus toch allemaal uit onze bioscoopstoelen omdat we denken dat er een trein op ons afrijdt.

Johan Fretz is schrijver en cabaretier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden