Column

Johan Fretz: 'Waarom stuurt Geert z'n zoveelste infantiele video de wereld in? Omdat het werkt'

Geert Wilders weet dondersgoed dat het een belachelijk idee is om uit de Europese Unie te stappen. 'Geert wil dat zelf helemaal niet, hij is namelijk niet op zijn achterhoofd gevallen', schrijft columnist Johan Fretz.

PVV-leider Geert Wilders reageert op het vertrek van de Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven na het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp

Bij het zien van de nieuwe campagnefilm van de PVV ontdekken we dat Geert Wilders niet alleen tegen Europa is, hij is ook tegen het gebruik van een fatsoenlijk camerastatief. Het shot waarin de Grote Leider op zijn, inmiddels fameuze, chronisch verontwaardigde toon hoekige kneuterigheden op de camera afvuurt, lijkt te zijn gefilmd door het motorisch gestoorde achterneefje van Jhim van Bemmel.

'Deze verkiezingen gaan maar over één ding', zegt Geert.
Gelukkig maar: ik kan amper tot twee tellen, dus deze aankondiging biedt me in deze bittere tijden soelaas. Naar wat dat ene ding is waar het op 12 september allemaal over gaat, hoef ik niet lang te gissen. Er barst pompeuze muziek los vol onheilspellende koorpartijen. Ik weet dan: de Maya's hadden gelijk, 2012 is het einde van de wereld.

Maar hoe komen we aan ons einde? Worden we verpletterd door een meteoriet, ontploft de kerncentrale in Borssele tijdens een speciaal concert van de Toppers? Nee: in de wondere videowereld van Geert zien we Europese vlaggen. Hoe kan het ook anders, we dreigen ten onder te gaan aan staatsvijand nummer 1: de Europese Unie. Europa is het nieuwe Duitsland. Natuurlijk: ook Geert's pavlov-paradepaardje de islam komt nog even plichtmatig voorbij, maar het is duidelijk dat het grote kwaad nu geen hoofddoek meer is, maar een vlag. Van Geert moeten we gewoon maar uit die hele flut-unie stappen.

Achterhoofd
Het erge is dat Geert Wilders zelf dondersgoed weet wat voor belachelijk idee dat is. Geert wil dat zelf helemaal niet, hij is namelijk niet op zijn achterhoofd gevallen. Geert is een hele slimme man. Hij weet dat Nederland met de terugkeer van de gulden helemaal geen groot welvarend dorpsplein wordt vol olijke braderieën, gouden draaiorgels en gratis breedbeeldtelevisie's ter grootte van een caravan. Geert weet dat we onszelf met zijn plan gewoon heel oud-Hollands de verdoemenis in zullen spijkerpoepen.

En toch... Toch kiest hij ervoor dat bezopen plan in z'n zoveelste infantiele video de wereld in te sturen. Waarom? Omdat het werkt, omdat het heel erg ordinair werkt. Mensen zijn allang vergeten dat we heel lang bakken met geld aan Europa verdienden (en nog steeds!), dat we een zekere mate van vreedzame harmonie op dit continent hebben bereikt die allesbehalve vanzelfsprekend is. Mensen zijn boos op hun regeringsleiders wanneer die zo goed blijken te zijn opgevoed dat ze hun buren helpen als die in de problemen zitten. In crisistijd is het helpen van de ander blijkbaar de grootste zonde. En wie dat kortzichtig en onnozel durft te noemen, wie tegen Geert's eurofobe fabeltjeskrant ingaat, is een vieze, enge eurocraat.

Dat Geert zelf regeringsverantwoordelijkheid droeg voor het wanbeleid dat dit land de afgelopen twee jaar tot stilstand bracht, vormt voor hem kennelijk geen enkele belemmering om ons nog langer te trakteren op afleidingsnonsens en stemmingmakerij. Voor Geert draait het op 12 september inderdaad maar om 1 ding: om Geert.

Johan Fretz is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden