Column

Johan Fretz: 'Samsom gewonnen? We zijn niet achterlijk, salonsocialist'

De sociaaldemocraten hebben hun aanhangers massaal opgetrommeld om na ieder debat via het tweede scherm op Samsom te stemmen. 'Vervolgens komen de PvdA'ers gespeeld verrast op Twitter mededelen dat hun Messias het debat heeft gewonnen', betoogt columnist Johan Fretz.

Diederik Samsom tijdens het Carré-debat van RTL4.Beeld anp

Van het Carré-debat heb ik alleen het laatste kwartier gezien. Ik kan het allemaal niet meer bijhouden. Ik ben kapot. Uitgeput. Het vorige tranendal is amper geanalyseerd door twaalf midlifers die zichzelf soosjul-miedie-experts noemen, of de volgende galavoorstelling van circus Den-Haag is alweer begonnen.

En als het nou nog eens ergens over ging. Over Syrië bijvoorbeeld, over wat zorg eigenlijk zou moeten zijn, over wat goed onderwijs betekent in het leven van een mens of wat eigen verantwoordelijkheid of gemeenschapszin nu eigenlijk inhoudt. Maar wie iets over het leven en de wereld wil leren, kan nog beter kijken naar de zeventienurige bevalling van Barbie op RTL5.

Schooltoneel
Het politieke debat is verworden tot interactief schooltoneel. Vorige week kon het publiek van Knevel en van de Brink bepalen wie het laatste woord kreeg in de 1-op-1-debatten. Via een tweede scherm. In de jaren negentig had iedereen een tweede huis, nu heeft iedereen een tweede scherm. Andere tijden, maar ja: als iedereen twee schermen kan betalen, dan is die crisis toch minder erg dan ons de hele dag wordt voorgehouden.

Bij een ander debat tussen de premier en Roemer, werd er tussentijds geëvalueerd. Dat wil dus zeggen: tijdens de uitzending. Na elke ronde was er de gelegenheid voor reflectie. Alsof ik naar de videoband van een armzalige mediatraining zat te kijken. Wat een vernedering voor het vak van de politicus, wat een teloorgang. Het zal niet lang meer duren voordat bij een politiek debat het geluid van de lijsttrekkers wordt gedempt om plaats te maken voor live audiocommentaar. Volgend jaar (dan zijn er vast weer verkiezingen) verslaat Mart Smeets het premiersdebat. 'Vraagt u zich af hoe stuk gaan eruit ziet? Hier gaat Roemer heel lelijk die bocht in en dan is het afzien. Ja. Afzien. En Rutte: die lacht. Die klimt en die lacht.'

Graal
Een extra goede reden om gisteren niet al te intensief naar het debat te kijken was natuurlijk dat het altijd pijnlijk is om een debat te zien dat zich in Carré afspeelt. Carré is de heilige graal van het Nederlandse theater. De ingestudeerde campagnepraatjes van de lijsttrekkers horen daar niet thuis. Eigenlijk is het enige dat ik nog goed en wel heb meegekregen het moment dat Wilders, met oranje stropdas, tegen de heren Rutte, Pechtold en Samsom riep: 'Thatcher had meer ballen dan u drieën bij elkaar'. Daar moest ik oprecht hard om lachen, dat was een goede grap. Wat dat betreft is Geert een mooie vent: als die naar Carré gaat, maakt hij er tenminste een goede show van.

Het zal niemand ontgaan zijn dat volgens de kijkers van het tweede scherm, Diederik Samsom wederom de winnaar van het debat was. Dat komt omdat de PvdA-fans ook op Twitter behoorlijk lekker gaan! Ze zijn de laatste anderhalve week weer helemaal in de zevende hemel. Na de zoveelste wonderbaarlijke wederopstanding van hun rode-rozen-bolwerk kan met enige zekerheid worden vastgesteld dat het met de PvdA uiteindelijk altijd is als met een stoet zombies in een horrorfilm: 'They just won't die!'. En dat zullen we weten.

De sociaaldemocraten hebben hun aanhangers massaal opgetrommeld om na ieder debat via het tweede scherm op Samsom te stemmen. Vervolgens komen de PvdA'ers gespeeld verrast op Twitter mededelen dat hun Messias het debat heeft gewonnen. Ze spelen verbazing zoals ouders die in het bijzijn van hun kinderen opeens sinterklaascadeaus aantreffen in de gang. 'Ohhh Pongo, kijk nou: een Playstation!'. Ja salonsocialist, die heb je daar zelf net neergelegd, we zijn niet achterlijk. Hoelang gaat dit nog duren? Ik wil slapen. Slapen en wakker worden met een werkend kabinet dat ons vier jaar met rust laat.

Johan Fretz is schrijver en columnist. Hij schrijft iedere woensdag een column voor Volkskrant.nl. Dinsdag 11 september houdt het cabaretduo De Gebroeders Fretz in Paradiso een verkiezingsconference. Zie hier voor meer informatie.

 
Het is met de PvdA als met een stoet zombies in een horrorfilm: 'They just won't die!'. En dat zullen we weten ook.
 
Wie iets over het leven en de wereld wil leren, kan nog beter kijken naar de zeventienurige bevalling van Barbie op RTL5.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden