Column

Johan Fretz: 'Jezus heeft een roerig leven gehad, zoveel is zeker'

Als je ruim 2.000 jaar na je dood nog zoveel eigen feestdagen hebt: dan heb je iets voorgesteld, dat valt niet te ontkennen, schrijft columnist Johan Fretz. 'Ook niet voor de atheïst, die bovendien maar wat blij is met de vrije dagen die hem ondanks zijn afvalligheid door het christendom worden toebedeeld.'

OPINIE - Johan Fretz
Christenen bidden, preken en zingen tijdens Pinksteren samen op het festivalterrein van Walibi in Biddinghuizen. Beeld anp
Christenen bidden, preken en zingen tijdens Pinksteren samen op het festivalterrein van Walibi in Biddinghuizen.Beeld anp

'Als niemand meer in God gelooft, waarom is mijn supermarkt dan dicht?!', schreef ik op Facebook in een opwelling van frustratie toen ik zondag, op Eerste Pinksterdag, voor een dichte Albert Heijn stond.

Twee uur later: 64 likes voor deze statusupdate. De bijval kwam voornamelijk van leeftijdsgenoten. Die waren waarschijnlijk ook brak van de zaterdagnacht naar de buurt-Appie geslenterd om er daar achter te komen dat de neerdaling van de Heilige Geest blijkbaar belangrijker was dan hun zondagontbijt.

Onder mijn Facebookpost vond ik ook kritiek: 'Niet meer in God geloven? Spreek voor jezelf!' schreef iemand. Een ander vroeg: 'Heb jij soms een eigen supermarkt?' Weer een ander schreef: '54 procent van de Nederlanders gelooft nog in God. Nederland is daarmee officieel wel een van de meest 'ongelovige' landen ter wereld.'

Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft dus nog wel in God?

Ach ja, dat wist ik ook eigenlijk wel: in het theater merk ik het ook soms. Als ik een grap maak over de kerk of de paus, dan blijkt dat voor veel (oudere) mensen buiten Amsterdam toch nog een gevoelig terrein te zijn. Misschien zijn we ook vooral in de Randstad van ons geloof gevallen. Ik ben nog wel braaf gedoopt en heb mijn eerste communie gedaan, ik heet voluit Johannes Daniel Christophorus Fretz. Jazeker: ik heb de magie van religie nog enigszins meegekregen van mijn ouders, maar om me nu een gelovig man te noemen: nou nee.

De enige kerk die ik nog regelmatig bezoek is Paradiso. Daar vind je geen pastoors die de bezoekers vanaf de kansel opzwepen. Nee: daar zijn popsterren als Big2 en Willy van The Opposites de nieuwe Godenzonen. Luidkeels zingen we met hen mee, geen 'Halleluja, Samen Onderweg' zoals ik vroeger op de zondagsschool leerde van juffrouw Wilma. Nee: 'Ik ben een sukkel voor de liefde, koning in de discotheek!'

Roerig leven
Maar de zondag na zo'n bezoek aan Paradiso kun je voor de dichte supermarkt om de hoek dus zomaar opeens ontdekken dat het christendom toch nog overal aanwezig is. Welnu, die dichte supermarktdeur is dat nu zo erg? Jezus heeft een roerig leven gehad, zoveel is zeker. Hij is de hoofdrolspeler van Goede Vrijdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, en in Nederland vieren we zijn verjaardag zelfs twee dagen. Als je ruim 2.000 jaar na je dood nog zoveel eigen feestdagen hebt: dan heb je iets voorgesteld, dat valt niet te ontkennen. Ook niet voor de atheïst, die bovendien maar wat blij is met de vrije dagen die hem ondanks zijn afvalligheid door het christendom worden toebedeeld.

Ook ik wil die vrije dagen natuurlijk helemaal niet kwijt, maar dat we in hartje Randstad de winkels sluiten op dagen waarvan de religieuze betekenis totaal aan ons voorbijgaat: dat neigt toch naar geveinsde eerbied?

Misschien is het leuk om ook een aantal nieuwe feestdagen introduceren, speciaal voor de ongelovigen, gekoppeld aan gebeurtenissen die bij hen grote emotionele betrokkenheid oproepen. Bijvoorbeeld: 11 juli, WK-Dag. Voortaan herdenken we op die datum jaarlijks de verloren WK-finale van 2010. Het land zal gehuld gaan in dof Oranje, en in gezelschap van dierbaren kijken we weer naar het wedstrijdfragment waarin Arjen Robben de diepte in wordt gestuurd door die prachtige steekpass van Sneijder. We aanschouwen opnieuw het moment waarop hij met de bal afrent op keeper Casillas, het moment dat ons de eeuwige glorie had moeten brengen.

We staan stil bij de karatetrap van Nigel de Jong en zien hoe Iniesta in de laatste minuut van de verlenging de genadeklap uitdeelt. Jack van Gelder spreekt de natie toe op Nederland 1: 'Laten we deze dag nooit vergeten, de dag die ons er telkens weer aan herinnert tot welke grootsheid wij immer net niet in staat zijn'. Dan zingen we het Wilhelmus en houden we twee minuten onze waffel dicht. Misschien ervaren we dan iets dat de dichte supermarkt de moeite waard maakt.

Klein offer
Tot die tijd is er natuurlijk niet zoveel aan de hand. Een dichte supermarkt trotseren: dat lijkt me een klein offer. Bovendien bleek op die Eerste Pinksterdag de door Geert zo gevreesde islamisering van Nederland een prima remedie tegen de kater van de atheïst. Dankzij de Turkse bakkerswinkeltjes, die gewoon open waren, kon ik namelijk toch moeiteloos aan een fatsoenlijk zondagontbijt komen. Eieren zonder spek weliswaar, maar op de dag van de neerdaling van de Heilige Geest was dat voor de ongelovige meer dan genoeg.

Johan Fretz is schrijver en cabaretier.

Jack van Gelder Beeld anp
Jack van GelderBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden