Column

Johan Fretz: 'Ik weet het bijna zeker, Frans Weekers is de Mol'

Weekers gedraagt zich verdacht en probeert het te verhullen, een mol in het nauw, schrijft columnist Johan Fretz.

Presentator Art Rooijakkers tijdens de perspresentatie van Wie is de Mol? 2012. Beeld anp
Presentator Art Rooijakkers tijdens de perspresentatie van Wie is de Mol? 2012.Beeld anp

12 ministers, 7 staatssecretarissen, in een spannend politiek spel om Nederland uit de crisis te halen. Bij elke opdracht kunnen ze geld winnen voor de staatskas of vertrouwen van het Nederlandse volk. Maar er is een iemand met een heel ander doel. Een iemand die de boel structureel loopt te saboteren. De komende regeerperiode zullen we erachter moeten komen wie dat is: Wie is de Mol?

Ok, Stef Blok zat te kloten met de hypotheken tijdens het grote hypotheekspel en bij de anti-rookopdracht zat Edith Schippers er flink op los te paffen. Mollenstreken, absoluut. Maar vooral acties van Stef en Edith om zichzelf verdacht te maken. Die twee zijn uiteindelijk toch te erudiet en ambitieus om daadwerkelijk te falen. Dijsselbloem? Zit dichtbij de kas, goede positie, maar laat te weinig steken vallen: hij is het niet. Lilian Ploumen? Zou hilarisch zijn als zij in de terugblikaflevering zou toegeven: 'Bij de opdracht in Soedan, heb ik het geld uiteindelijk niet bij de NGO laten aankomen, maar bij een rijke bovenlaag in dat land die voor het eigen gewin gaat'. Maar daar hoeft Ploumen de boel niet voor te saboteren, dat gebeurt vanzelf wel.

Frans Timmermans misschien? Uitgesloten. Die man zou zich allang in honderd talen hebben versproken op Facebook, omdat hij te trots zou zijn op al zijn sabotage. Fred Teeven? Had gekund, was lang mijn favoriet, maar heeft er uiteindelijk toch niet de finesse niet voor. Hoe hij is omgegaan met de waarschuwingen over hoe vreemdelingen in dit land worden vastgehouden: dat kun je geen sabotage meer noemen, dat is gewoon kille nalatigheid. Een Mol kan zich dat niet permitteren. Die moet een empathisch vermogen hebben: heeft Fred niet.

Rutte dan? Sluwe keuze zou dat zijn, want niemand verwacht het. Maar juist dat zou hem zo'n goede Mol maken. De goedlachse premier die ons allemaal voor de gek blijkt te houden. 'Nee, Mark, jij?! Hahaha, echt, ik had het niet door! Man, man, man, jij de Mol!? Ik ben sprakeloos!'. Stel je toch voor, dat we er aan het einde van de regeerperiode in de laatste aflevering achterkomen dat Mark doelbewust de BV Nederland heeft lopen te saboteren. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk en toch: in dit spel is alles mogelijk en niets wat het lijkt.

Maar eigenlijk is er maar een iemand die het kan zijn. Ik weet het bijna zeker: Frans Weekers is de Mol. Als je zijn aanwezigheid in EenVandaag beter bestudeert, vindt je zelfs een aantal verborgen aanwijzingen. Weekers zegt op een gegeven moment 'Mijn geheugen laat me zelden in de steek', maar als je dat fragment achterstevoren afspeelt, dan hoor je opeens: 'Kom maar hierheen Bulgaren, lekker pinnen!'. Als dat geen bewijs is, dan weet ik het ook niet meer. Hij gedraagt zich verdacht en probeert het te verhullen, een mol in het nauw. Veel kijkers vragen zich af of Weekers vandaag een rood scherm zal krijgen bij het debat met de Kamer en de ploeg zal moeten verlaten. Maar die mensen kennen de regels niet. De Mol krijgt nooit een rood scherm. De Mol blijft in het spel tot de laatste snik.

Johan Fretz is schrijver en cabaretier en columnist voor de Volkskrant.

undefined

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. Beeld anp
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden