Column

Johan Fretz: 'Gelukkig is de uitgelekte video van Romney geen sekstape'

Columnist Johan Fretz vraagt zich af hoe het mogelijk is dat Mitt Romney door de Republikeinen is gekozen als kandidaat om het Witte Huis te heroveren op Barack Obama.

Mitt Romney.Beeld ap

Een geluk bij een ongeluk: het was geen sekstape, die uitgelekte video van Mitt Romney. Dat hadden wij als wereldbevolking namelijk echt niet overleefd. Van de beelden die nu naar buiten zijn gekomen, vind ik het vooral schokkend dat ze naar buiten hebben kunnen komen. Wat bezielde Romney? Als je weet dat je onder zo'n vergrootglas gelegd wordt, dan ga je als presidentskandidaat van de Verenigde Staten toch niet - al is het in besloten kring - verkondigen dat 47 procent van de Amerikanen, specifieker: de mensen die op Obama stemmen, zich wentelen in slachtofferschap? Dat is toch gewoon onbegrijpelijk?

In diverse buitenlandse media wordt nu geschreven dat Mitt Romney met het uitlekken van de video definitief de verkiezingen heeft verloren. Dat betwijfel ik, maar dit komt niet op een heel goed moment: hij ligt al enkele weken ruim achter in alle peilingen, heeft er moeite mee om connectie te leggen met mensen die minder verdienen dan een miljoen en hakkelt zich door zijn eigen campagne heen. Wat dat betreft moeten we Romney bij het bekijken van de video een ding nageven: hij spreekt er zelfverzekerd, zonder haperingen en meent hoorbaar elk woord dat hij zegt. Het nadeel: hij meent hoorbaar elk woord dat hij zegt. Romney, de man die vecht tegen het idee dat hij een rijke egoïst is die niets om mensen geeft, lijkt door zijn uitspraken inderdaad niet geïnteresseerd in een flink deel van de bevolking.

Kweekvijver
Wat ik me nu vooral afvraag is hoe het mogelijk is dat Mitt Romney door de Republikeinen gekozen is als kandidaat om het Witte Huis te heroveren op Barack Obama? Als je ziet hoeveel olympische medailles de Amerikaanse sportploeg altijd binnenhaalt, weet je een ding: Amerika is een gigantisch land met gigantisch veel mensen en dus komen er in elk vakgebied altijd uitzonderlijke talenten naar boven drijven. Je zou denken dat dit ook bij de politieke kweekvijver van de Amerikanen het geval is. Tel daarbij op de enorme afkeer die veel Republikeinen van Obama hebben en je vraagt je af of de blunderende Romney nou echt de aller-aller-allerbeste kandidaat is die ze konden vinden? Of willen ze gewoon pas over vier jaar weer aan de macht komen?

Anderzijds, het zou kunnen dat het onversneden onverschillige geluid Romney juist stemmen oplevert. Ik reken er maar niet op dat het nu voorbij is. Toen McCain vier jaar geleden de totaal wereldvreemde en labiele Sarah Palin als running mate koos, was alsnog meer dan veertig procent van de Amerikanen bereid de Republikeinen te steunen, waardoor zij een hartslag verwijderd had kunnen zijn van het presidentschap. Veertig procent bestaande uit idioten? Nee, dat zou ik nooit zeggen. En Obama ook niet. Presidentskandidaat ben je niet alleen voor de mensen die op je stemmen.

Johan Fretz is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl. Hij schrijft iedere woensdag een column.

 
Wat dat betreft moeten we Romney bij het bekijken van de video een ding nageven: hij spreekt er zelfverzekerd, zonder haperingen en meent hoorbaar elk woord dat hij zegt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden