Opinie

Johan Fretz: 'Eigenlijk stelt GroenLinks gewoon: Dibi kan niks, maar hij doet zo leuk zijn best'

Het volmondig ongeschikt noemen van een prominent Kamerlid dat zich al jaren met zoveel toewijding, kracht, nuance, lef, eigenheid en visie profileert, is al erg genoeg. Maar in de affaire-Tofik Dibi gaat GroenLinks nog veel verder, schrijft columnist Johan Fretz.

GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi na afloop van zijn toelichting op zijn aanmelding als kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks, vorige week. Beeld ANP

'De commissie ziet Tofik als een fris, leuk en aansprekend persoon.'
Dat klinkt als een beoordeling van een infantiele mascotte van een derderangs pretpark, maar is in feite de opening van het schofferende advies dat de GroenLinks kandidatencommissie schreef over kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi. Na het gênante circus van de afgelopen dagen, werd dit advies gisteren gepubliceerd op de website van GroenLinks en meegestuurd met hun nieuwsbrief.

'Tofik weet te weinig diepgaand verbinding te leggen tussen de kernwaarden van de partij', staat erin.

Misschien is dat maar goed ook. Want tot die kernwaarden behoort blijkbaar ook: achter de schermen druk uitoefenen op partijgenoten wanneer die zich volkomen democratisch in een strijd om het lijsttrekkerschap willen gooien, ze openlijk afvallen en beschadigen.

'Hij is geen verbindende factor maar een creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme', lees ik verderop.

Wat een verkapte vernedering. Eigenlijk staat er gewoon: 'Hij kan niks, maar hij doet zo leuk zijn best.'

De bonzen zelf waren zich van geen kwaad bewust.
'Zo is de procedure nu eenmaal', zei Thissen, hoofd van de kandidatencommissie, op televisie.

Hij had het allemaal in besloten kring willen houden om 'fatsoenlijk met mensen om te gaan'. Tot de procedure was afgerond.

Argumenten op
Als politici zich voor hun handelen gaan verantwoorden door zich te verschuilen achter 'de procedure', dan weet je dat hun argumenten op zijn. Partijvoorzitter Weening en Tof Thissen weten zelf dondersgoed dat deze hele schertsvertoning niks met procedures en fatsoen te maken heeft. Dat dit een beschamend toonbeeld is van prehistorische hiërarchische spelletjes, die helaas al veel langer voorkwamen bij PvdA, VVD en CDA, maar niet bij GroenLinks!

Dibi is geen infantiele mascotte. Hij is jong, jazeker, hij heeft nog geen ervaring als leider van een politieke partij en misschien is Sap zelfs een betere lijsttrekker voor dit moment, maar dat maakt Dibi intrinsiek natuurlijk niet ongeschikt. Het volmondig ongeschikt noemen van een prominent Kamerlid dat zich al jaren met zoveel toewijding, kracht, nuance, lef, eigenheid en visie profileert, is al erg genoeg. Het is niet alleen een devaluatie van Dibi, het is ook een belediging voor het eervolle ambt van parlementariër. Maar om vervolgens na al het gejammer over 'de onfatsoenlijke druk die op de commissie is uitgeoefend' en het gepreek over het fatsoenlijk omgaan met mensen, ook nog eens doodleuk je vod van een advies mee te sturen met een openbare nieuwsbrief: dat slaat werkelijk alles.

Hoe verwacht GroenLinks nog dat kiezers ze het land toevertrouwen als ze op zo'n liefdeloze manier omgaan met hun eigen familie? Op de website staat inmiddels te lezen dat Heleen Weening zich verheugt op drie mooie lijsttrekkersdebatten. Ja, ja, zoals Arjen Robben zich verheugt op een strafschoppenserie in de kwartfinale op het EK zeker.

Let u goed op: de komende weken zullen Weening en Thissen nog vaak zeggen dat ze geen partij kiezen. Het gaat allemaal om procedures, zorgvuldigheid, democratie. Maar uiteindelijk hopen ze dat 'de leden een verstandige beslissing maken'. Wat ze met 'verstandig' bedoelen? Ach, 'het past ons niet daar uitspraken over te doen', zullen ze zeggen. Want och, och, och: ze zijn zo fatsoenlijk. Heeft u ook zo'n zin in de toekomst?

Johan Fretz is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.