Joesjenko benoemt Timosjenko tot premier

De nieuwe Oekraïense president Joesjenko heeft de voormalige oppositieleidster Julia Timosjenko benoemd tot premier. Dat meldde het Russische persbureau Interfax terwijl Joesjtsjenko op bezoek was in Moskou....

ANP

Timosjenko, tijdens de oranje revolutie een van de felste medestanders van Joesjenko, is omstreden omdat zij fraude zou hebben gepleegd met haar energiebedrijf. Zij wordt in Rusland gezocht.

De benoeming van Timosjenko moet nog door het parlement worden goedgekeurd.

Julia Timosjenko werd in de laatste maanden van 2004 het symbool van de zogenoemde oranje revolutie in Oekraïne. Naast de pro-westerse oppositieleider Joesjtsjenko, die zondag is beëdigd als president, ontpopte zij zich tot de belangrijkste spreekbuis van de tegenstanders van de oude, Moskou-getrouwe regering.

Timosjenko speelde een hoofdrol in de vele protestacties in de weken na de chaotisch verlopen tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Zo leidde zij eind november een massabetoging van tienduizenden Oekraïners door de straten van Kiev naar het presidentieel paleis om tegen fraude en kiezersbedrog te protesteren.

'Of ze geven hun macht op, of wij nemen haar over', jutte de politica haar medestanders op. Wel maande ze de demonstranten vreedzaam te blijven. Met haar kordate optreden oogstte zij bewondering in het hervormingsgezinde kamp. De benoeming tot premier, die overigens nog wel door het parlement moet worden goedgekeurd, is haar beloning.

Timosjenko geldt als radicaal en charismatisch, en is populair onder nationalisten. De 44-jarige met haar lange haarvlecht werd regelmatig eerste als Oekraiense media een lijstje met de knapste vrouwen presenteerden. Ze staat graag in de schijnwerpers en heeft er geen enkele moeite mee de leiding op zich te nemen.

Timosjenko staat in Oekraïne bekend als de gasprinses. Ze kreeg deze bijnaam wegens haar activiteiten in de gasindustrie. Al in de jaren tachtig, in de periode dat Oekraïne nog een deel van de Sovjetunie was, maakte Timosjenko dankbaar gebruik van de mogelijkheden die de hervormingen van president Gorbatsjov haar boden. Net klaar met haar studie economie, begon ze samen met haar schoonvader met de verhuur van films aan plattelandsbioscopen.

Haar korte politieke loopbaan bereikte een voorlopig hoogtepunt toen zij onder premier Joesjtsjenko eind 1999 plaatsvervangend regeringsleider werd. President Koetsjma ontsloeg haar echter in 2001 nadat ze was aangeklaagd wegens zelfverrijking en de smokkel van gas toen ze midden jaren negentig een particulier gasbedrijf leidde. Ook beschuldigde Koetsjma haar er herhaaldelijk van als vice-premier haar boekje te buiten te gaan.

Timosjenko deed de kritiek af als een heksenjacht. Volgens haar vormden haar inspanningen om de bezem door de corrupte energiesector te halen een bedreiging voor de belangen van machtige zakenlieden.

Ze zat een maand in voorarrest, maar een rechtbank verklaarde haar onschuldig. Haar man en schoonvader moesten wel de gevangenis in, wat Koetsjma tot de gezworen vijand van Timosjenko maakte. Nog steeds lopen er onderzoeken tegen deze rasonderneemster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden