Joep & Youp

Stukjesschrijver Henk Spaan in het Algemeen Dagblad doet mee met het varkensfeest van Youp van 't Hek. Op zijn manier....

We zijn het er vurig mee eens. Je kan wel protesteren op een gehuurde bladzij in de krant, het is niet half zo effectief als protesteren met je portemonnee in supermarkt en slagerswinkel. Youp van 't Hek roept namens de stichting Varkens in Nood op om geen bio-industrieel varkensverdriet te eten met de kerst.

Joep Habets stelt vast dat met de feestdagen bij maar weinig mensen varkensvlees gegeten wordt, maar eerder op doordeweekse dagen. En dat moet anders. Hij kocht drie karbonades. Eentje van een bio-industrieel beest, een scharrelkarbonade en eentje uit een biologische slagerij.

De eerste was het goedkoopst, het derde het duurst, maar hij deed een ontdekking. Na het bakken bleek dat van het vlees uit de bio-industrie nog maar 66 procent van het oorspronkelijke gewicht overbleef. Van de scharrelkarbonade bleef 70 procent over en van de biologische 77 procent. De bio-industrie doet niet alleen varkens verdriet, maar verkoopt ons ook nog eens een plens water voor 17 gulden de kilo. Over watermanagement gesproken, van zulke prijzen durven de flessenvullers van Spa niet eens te dromen.

Een protestschotel met scharrelschouderkarbonade en een worstje. Te eten met brood, het liefst meteen uit de pan. Youpsoppen noemen we dat. Koop schouderkarbonade of halskarbonade, goedkoop en lelijk, in vergelijking met bijvoorbeeld haaskarbonade die bestaat uit een keurige schijf vlees aan een botje. Koop een vers worstje of een droge worst die nog niet zo lang droogde. Prik gaatjes in het vel van de worst. Verder nodig: uien, bier, bloem, azijn en peper.

Snijd veel uien in grove stukken. Zet ze in een grote pan te bakken op laag vuur, samen met de worst. Geen olie of boter erbij, uit de worst komt genoeg vet. Duw de uien als ze lichtbruin zijn wat opzij en leg de karbonaden in het weinige vet. Vuur blijft laag.

Als het vlees bleek gebakken is met hier een daar een bruin plekje, wat bloem over uien en vlees strooien en een scheutje azijn erbij gieten. Goed roeren. Een flesje lekker bier naar eigen smaak erbij, deksel op de pan, en een uurtje niet meer naar omkijken. Dan proeven en peperen. De worst stuksnijden. De karbonade is van zijn eigen al stuk gegaan.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden