Joël Broekaert beheert de kunst van het proeven en lijkt geknipt voor tv

Met een gezicht zo expressief, dat je thuis het bitter of zout op zijn tong kan proeven

Joël Broekaert, de man met zwarte staart en baard, lijkt geknipt voor tv.

Het blijft wonderlijk dat mensen zo graag kijken naar andere mensen die iets proeven. Het is toch een vorm van zelfkastijding dat we onszelf massaal watertandend op de bank vlijen, een bakje chips op armlengte, terwijl een chef of presentator de lekkerste gerechten in zijn mond stopt.

Proeven is dan ook een kunst, helemaal op televisie. Joël Broekaert beheerst die kunst. Dinsdag op NPO 2 kauwde hij eerst op een gebrande koffieboon - crunchy! bitter! - en daarna op een koffieboon gerold in een plakje zoute ham. Hij spreidde verbaasd en verheugd zijn armen. 'Er is niks bitters meer aan!'

In De 5 smaken van Joël (KRO-NCRV), zijn eerste eigen programma, gaat de culinair journalist van NRC Handelsblad en Vrij Nederland elke aflevering op zoek naar een van de primaire smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig). Een mooi concept: helder, voor de hand liggend en toch origineel.

Tegelijkertijd heeft Broekaert goed gekeken naar zijn voorgangers. Hij onderzoekt het productieproces, net als de Keuringsdienst van Waarde, lepelt inzichten uit de wetenschap op, net als Broodje Gezond, reist naar de bron, net als De Aardappeleters en de fijne Netflix-reeks Cooked, en is een stoere en grappige host, net als chef Anthony Bourdain in Parts Unknown.

Sinds Broekaert twee jaar geleden furore maakte in De Slimste Mens (hij werd derde), heeft de televisiewereld hem behoorlijk omarmd, met regelmatige optredens bij Pauw en De Wereld Draait Door. De man met zwarte staart en baard lijkt geknipt voor tv: ijdel zonder irritant te zijn, extreem enthousiast en inhoudelijk gedreven.

Zijn gezicht is zo expressief, haast karikaturaal, dat je thuis het bitter of zout op zijn tong kan proeven. Hij speelt ook, lekker meta-ironisch, met het rockster-typetje dat hij van zichzelf gemaakt heeft. Kijk naar de leader van De 5 smaken van Joël, waarin hij sensueel overgoten wordt met honing, een citroen boven zijn mond uitknijpt en ruig een zak zout openscheurt, terwijl een hardrockriffje klinkt.

Broekaert keek twee weken geleden toe hoe 's nachts in Ethiopië wilde honing uit een bijenkorf werd gehaald ('Au, au, fuck, fuck.'). Daarna nam hij verlekkerd een hap. 'Kak, dat is echt fucking lekker. Het is helemaal niet zo overweldigend zoet zoals honing normaal is, het is eigenlijk heel licht en sprankelend. En die raat geeft het een soort structuur van een snoepje waar je op kan kauwen.'

Zijn bezieling, hoewel vast een beetje aangedikt voor de camera, komt oprecht over. Dinsdag, in de derde aflevering, liep hij een loods binnen en zag een enorme berg zout opdoemen. 'Woohohoho', kirde Broekaert. 'Ik had mijn snowboard mee moeten nemen!' Het was geen toneelspel, maar de innerlijke foodnerd die naar buiten kwam.

Op het slot gebeurde iets opmerkelijks dinsdag. Broekaert nam een hap van een in zoutkorst gebakken hoender. Met zijn ogen gesloten zuchtte hij diep. Daarna: 'Ik weet niet wat ik moet zeggen.' Lamgeslagen door een smaakorgasme. Vooruit, voor één keertje dan.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen en, deze week, Haro Kraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.