Joegoslavische handgranaten eenvoudig te koop

Een groot aantal handgranaten van Joegoslavische makelij heeft zijn weg gevonden naar criminelen in Europa, sinds acht jaar geleden oorlog uitbrak in het voormalige Joegoslavië....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Portiers in het uitgaansleven in Amsterdam zeggen handgranaten voor een tientje per stuk te kunnen leveren. De politie schat het gemiddelde verkoopbedrag iets hoger: 25 gulden.

Woensdagmiddag kwamen twee kinderen uit Amsterdam om het leven toen een granaat die ze hadden gevonden, ontplofte. De vondst van het explosief is geen incident. Het komt vaker voor dat criminelen handgranaten laten 'slingeren' of er kennelijk geen raad mee weten.

In 1994 werd een Joegoslavische granaat gevonden in een bosje in het Amsterdamse Vondelpark. Bij de ontruiming van een woning wegens huurachterstand in Amsterdam-Oost vond de deurwaarder een tas met dertig handgranaten.

In Rotterdam werd in hetzelfde jaar een 26-jarige man opgepakt nadat hij na een kroegentocht 'voor de lol' drie handgranaten op straat had uitgeprobeerd. Daarbij werd alleen materiële schade aangericht. De autobom die de kunstschilder Rob Scholte in 1994 zijn benen kostte, bestond eveneens uit een handgranaat van vermoedelijk Joegoslavische makelij.

Volgens de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) is het aantal in beslag genomen handgranaten sterk gestegen tussen het begin van de Joegoslavische oorlog - in 1992 waren het er veertien - en 1994, toen de politie op enkele grote partijen stuitte en er 163 in beslag nam. De afgelopen jaren worden jaarlijks ongeveer vijftig granaten gevonden. 'Vrijwel alleen bij criminelen, dus niet bij gewone burgers', zegt de Amsterdamse politiewoordvoerder.

De handgranaat behoort volgens politiebronnen steeds vaker tot de standaarduitrusting van criminele groepen, voornamelijk als dreigmiddel of voor het plegen van aanslagen op auto's en woningen. 'We krijgen te maken met wapens en incidenten die we een paar jaar geleden alleen kenden uit Amerikaanse tv-series', zegt een Rotterdamse rechercheur. 'Er wordt steeds meer gewerkt met handgranaten. Laatst hadden we nog een autobom. Het aantal liquidaties in criminele kring groeit, net als het aantal gijzelingen.'

Omwonenden zeggen dat de twee Amsterdamse kinderen de handgranaat woensdag hebben gevonden op het dak van een basisschool in de buurt, maar volgens de politie lag het explosief waarschijnlijk op een naburig veldje aan de Westlandgracht. De granaat explodeerde op het trottoir vlak bij een supermarkt op de hoek van de Haarlemmermeerstraat en de Albert Neuhuysstraat. Een groep ME'ers onderzocht gisteren de buurt op de aanwezigheid van eventuele andere granaten. Daarbij werd niets gevonden. De hoofdofficier van justitie in Amsterdam looft een beloning van vijftienduizend gulden uit voor de tip die leidt tot de arrestatie van de eigenaar van de handgranaat of van degene die het explosief op het veldje heeft gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.